Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Mubarak (86) ukradol milióny na opravu paláca, dostal tri roky
Zdielať na

Mubarak (86) ukradol milióny na opravu paláca, dostal tri roky

KÁHIRA / Niekdajšieho egyptského prezidenta Husního Mubaraka poslal káhirský súd na tri roky do väzenia za spreneveru. Informáciu priniesla agentúra Reuters. Podľa obžaloby si privlastnil milióny zo štátnych fondov. Peniaze boli určené na renováciu a údržbu prezidentských palácov. Namiesto toho smerovali do súkromných rezidencií

Masové demonštrácie v uliciach

Spolu s niekdajším prezidentom súd potrestal štvorročnými trestami aj jeho dvoch synov Aláa a Gamala, uviedla stanica al-Džazíra. S otcom sa podľa súdu podieľali na sprenevere, kedy peniaze určené na obnovu prezidentského paláca poslúžili na renováciu súkromných rodinných sídiel rodiny.

Osemdesiatšesťročný Mubarak stál na čele Egypta dlhých 30 rokov. Na svoj post rezignoval vo februári 2011 po sérii masových demonštrácií v uliciach.

Šesť pokusov o atentát

Z volieb, ktoré nasledovali po jeho odchode, vzišiel ako víťaz člen Moslimského bratstva Muhammad Mursí. Ten vo svojej funkcii vydržal iba jeden rok. Po zásahu armády sa v júli dočasným lídrom stal predseda ústavného súdu Adlí Mansúr.

Masívne demonštrácie v uliciach Káhiry:

Bývalý vojenský pilot Mubarak bol v apríli 1975 vymenovaný za viceprezidenta Egypta. Po atentáte na prezidenta Sadata sa stal hlavou štátu (1981). Egypt bol za jeho vlády členom spojeneckej koalície v Perzskom zálive (1991). Podľa niektorých informácií prežil Mubarak šesť pokusov o atentát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy