Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Merkel a Hollande podporili prímerie na Ukrajine
Zdielať na

Merkel a Hollande podporili prímerie na Ukrajine

Zdroj: SITA

PARÍŽ / Francúzsky prezident François Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkel povzbudili prezidentov Ruska Vladimira Putina a Ukrajiny Petra Porošenka, aby vypracovali mechanizmus overovania vyhláseného prímeria na ukrajinskom východe. Taktiež dúfajú, že sa zavedú účinné kontroly hraníc medzi týmito štátmi.

Počas spoločného telefonátu Paríž a Berlín vyzvali, aby sa pod kontrolu ukrajinských úradov vrátili tri hraničné priechody, ktoré obsadili proruskí separatisti. Žiadajú aj o zahájenie rokovaní týkajúcich sa realizácie Porošenkovho mierového plánu a najmä prepúšťania rukojemníkov.

Európski lídri sa situácii na Ukrajine venovali viac ako dve hodiny. Zdôraznili význam ďalšieho konkrétneho kroku k stabilizácii bezpečnostnej situácie na Ukrajine. Zabezpečiť by to malo predĺženie prímeria a dodržiavanie mierového plánu.

V piatok vyhlásené prímerie je totiž údajne sporadicky porušované a potvrdilo sa to aj v noci na nedeľu.

Šéf ukrajinského Strediska pre vojenské a politické štúdia Dmytro Tymčuk informoval o tom, že povstalci v Doneckej a Luhanskej oblasti v noci na nedeľu opätovne porušili prímerie. Nikto sa však nezranil.

Separatisti údajne z cintorína v Kramatorsku ostreľovali miestne letisko. Minulú noc mali ostreľovať aj kontrolné stanovisko vládnych síl medzi mestami Slavjansk a Krasnyj Lyman.

Pomoc nikomu

Z Ruska v nedeľu vyrazila do juhoukrajinského Rostova na Done kolóna s humanitárnou pomocou. Ide o ďalší kontroverzný krok zo strany Moskvy. Kyjevská vláda pomoc odmietla s odôvodnením, že Moskva neurčila konkrétneho adresáta zásielky.

Ukrajina obviňuje Rusko, že proruským vzbúrencov posiela zbrane, tanky, obrnené transportéry, vojenský materiál a aj bojovníkov.

Prepustili zajatcov

Prezident Petro Porošenko ešte v piatok predĺžil prímerie medzi armádou a povstalcami do pondelka. Od piatku platí aj dohoda o výmene zajatcov, vďaka čomu radikáli v sobotu prepustili štyroch pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy