Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prímerie na Ukrajine potrvá do pondelka
Zdielať na

Prímerie na Ukrajine potrvá do pondelka

KYJEV / Ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok predĺžil prímerie na východe krajiny o sedemdesiatdva hodín, teda do pondelka do deviatej hodiny večer. K tomuto kroku sa rozhodol po konzultácii s ukrajinskou Radou národnej bezpečnosti a obrany. Doterajšie prímerie skončilo v piatok o deviatej hodine večer.

Na predĺžení prímeria do 30. júna sa v piatok na východe Ukrajiny dohodli aj účastníci druhého kola konzultácií medzi zástupcami kyjevskej vlády a východoukrajinských povstalcov, rovnako ako predstavitelia Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

"Predstavitelia oboch ľudových republík, Luhanskej a Doneckej, a Ukrajiny sa tiež dohodli na zostavení zoznamu zadržiavaných osôb, ktoré by mali byť vymenené. Kladne bola vyriešená aj otázka oslobodenia pozorovateľov OBSE zadržiavaných na území Donbasu," oznámil pracovník samosprávy Luhanskej ľudovej republiky.

Účastníci rokovaní sa dohodli na opätovnom stretnutí. Termín schôdzky však doposiaľ nebol stanovený.

Budú telefonovať

Summit Európskej únie v piatok vyzval k naplneniu štyroch krokov, ktoré by mali viesť k upokojeniu situácie na Ukrajine, a to do pondelka 30. júna.
Lídri Únie, v súvislosti s touto požiadavkou uviedli, že situáciu zhodnotia a v prípade potreby budú uvažovať o zavedení ďalších proruských sankcií.

V Bruseli sa zišli politické špičky:

V nedeľu by sa s Petrom Porošenkom mali telefonicky spojiť nemecká kancelárka Angela Merkel a prezidenti Francúzska, François Hollande, a Ruska Vladimir Putin. Očakáva sa totiž, že Moskva prijme opatrenia, ktoré by upokojili vyhrotenú situáciu na Ukrajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy