Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kyjev predĺžil platnosť prímeria o 12 hodín
Zdielať na

Kyjev predĺžil platnosť prímeria o 12 hodín

KYJEV / Prímerie na Ukrajine bolo z rozhodnutia Kyjeva predĺžené do 21:00 hodin SELČ, teda oproti pôvodnej dohode medzi armádou a povstalcami o 12 hodín. S odvolaním sa na rozhodnutie ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany to oznámila agentúra RIA Novosti. Ukrajinské vedenie vraj počas piatka rozhodne o ďalšom postupe.

Na východe Ukrajiny v piatok o 9:00 vypršal záväzok obojstranného prímeria, dohodnutého minulý pondelok. Zastavenie paľby, z ktorého opakovaného porušovania sa obviňovali obe strany, malo byť štartom mierového plánu prezidenta Porošenka. O jeho ďalšom osude má rozhodnúť piatkové stretnutie medzi vládou a povstalcami.

Rusko naliehavo žiada, aby pokoj zbraní trval ďalej, pretože vyjednávači by mali mať viac času na nájdenie kompromisu. Porošenko ale tvrdí, že povstalci hrajú o čas. Podmienkou akéhokoľvek pokroku je podľa ukrajinského prezidenta súhlas vzbúrencov so základnými bodmi jeho mierového plánu. Ak nepríde, prijme vraj v piatok Kyjev veľmi vážne rozhodnutia.

Varianty B

Pozornosť sa tak sústreďuje na stretnutie kontaktnej skupiny, ktorá sa má zísť na zatiaľ neznámom mieste. Ich členmi sú ukrajinský exprezident Leonid Kučma, ruský veľvyslanec v Kyjeve Michail Zurabov a švajčiarska diplomatka Heidi Tagliaviniová. Na druhej strane stola majú sedieť zástupcovia doneckých a luhanských povstalcov a sprostredkovatelia z radov proruských ukrajinských politikov.

Pre prípad neúspechu tohto mítingu ponúkajú ukrajinské médiá rôzne varianty "plánu B". Ministerstvo vnútra má údajne už pripravené plány evakuácie civilistov z východu Ukrajiny, kde vraj Kyjev zaháji frontálny útok na pozície povstalcov. Nie je vylúčené ani vyhlásenie výnimočného stavu.

Zlomová udalosť

Prísľubom pozitívneho vývoja je naopak piatkový podpis ekonomickej časti dohody o pridružení Ukrajiny k Európskej únii. Podľa Porošenka je slavnostný akt v Bruseli zlomovou udalosťou, ktorá definitívne otvorí rozpoltenej Ukrajine cestu do Európy.

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny prepustili štvorčlenný tím pozorovateľov OBSE, ktorých mesiac zadržiavali. V noci na piatok o tom s odvolaním sa na predstaviteľa samozvanej Doneckej ľudovej republiky informovala agentúra AFP. Prepustení inšpektori, ktorými sú Švajčiar, Dán, Estónec a Turek, sú teraz v hoteli v Donecku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy