Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prestrelky na Ukrajine majú ďalšiu obeť a desiatky zranených
Zdielať na

Prestrelky na Ukrajine majú ďalšiu obeť a desiatky zranených

KRAMATORSK / Najmenej štyrikrát bolo v noci na štvrtok narušené prímerie na Ukrajine. Separatisti opäť napadli kontrolné stanovište pred letiskom v Kramatorsku a oporný bod armády v Doneckej oblasti. Armáda zastrelila jedného rebela, ďalší sú zranení.

Bojovníci podľa riaditeľa Centra pre vojensko-politické štúdiá Dmytra Tymčuka ostreľovali z mínometov kontrolné body protiteroristickej operácie na letisku v Kramatorsku.

Najvážnejší stret sa odohral v Doneckej oblasti, kde napadli oporný bod ukrajinskej armády. Pri odvetnej paľbe bol zlikvidovaný jeden terorista a niekoľko z nich bolo zranených. Na mieste bol zaistený granátomet a veľkorážny guľomet.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko minulý piatok nariadil vojakom na juhovýchode krajiny pokoj zbraní. Proruskí separatisti sa zaviazali, že budú prímerie dodržiavať od pondelka. Platiť by malo do piatku. Obe strany sa ale navzájom obviňujú z jeho porušovania.

Pozrite si priložené video:

Návrat k Európe

Porošenko poslal do parlamentu kľúčový návrh na zmenu ústavy. Ústavnú reformu spája s posilnením právomocí ukrajinských regiónov, čo je jedna z hlavných požiadavok proruských povstalcov na východe Ukrajiny.

Prezident pokračuje aj vo vyjednávaní s Európskou úniou. "Náš ľud bol odtrhnutý od svojej materskej krajiny a tou je Európa. Konečne a nezvratne sa k nej vraciame. Prajeme si mier, Boh nám žehnaj," uviedol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy