Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Putin podporil prímerie Porošenka, pridal varovanie
Zdielať na

Putin podporil prímerie Porošenka, pridal varovanie

MOSKVA/KYJEV / Ruský prezident Vladimir Putin podporil rozhodnutie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka vyhlásiť prímerie na východe Ukrajiny, kde úradujú proruskí separatisti. Putin vyzval obe strany konfliktu, aby si sadli za rokovací stôl. Mierový plán podľa šéfa Kremľa nesmie mať charakter utltimáta, píše agentúra ITAR-TASS.

"Vladimir Putin podporuje rozhodnutie prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka vyhlásiť prímerie na juhovýchode Ukrajiny. Rovnako ako aj jeho zámer urobiť niekoľko konkrétnych krokov k mierovému vyrovnaniu," uviedol Kremeľ v oficiálnom vyhlásení.

Porošenkov mierový plán by podľa Moskva nemal byť ultimátom. Obe strany musia využiť príležitosť a začať rokovania, ktoré povedú k politickým kompromisom, uviedla agentúra ITAR-TASS.

Pozrite si vyjadrenie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka:

Hlava ruského štátu poukázala na to, že navrhovaný plán nie je životaschopný a reálny bez praktických činov.

Pozrite si priloženú reportáž Martina Mózera:

Jednostranné zastavenie bojov na východe Ukrajiny, ktoré má proruským separatistom umožniť zložiť zbrane, oznámil Porošenko ešte v piatok.

Ukrajinské ministerstvo vnútra uviedlo, že vládne zložky budú strieľať iba v prípade, ak sa samé dostanú pod paľbu. Rebeli odmietajú zložiť zbrane, kým sa nestiahne armáda.

Ukajina podľa hovorcu kyjevskej vlády dokázala, že je pripravená brániť svoju nezávislosť, územnú celistvosť i svojich občanov so zbraňou v ruke.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy