Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ukrajinci ostreľovali ruské územie
Zdielať na

Ukrajinci ostreľovali ruské územie

KYJEV / Na rusko-ukrajinských hraniciach prebehli kruté boje. Ruské ministerstvo zahraničných vecí to označilo za provokáciu a žiada od Kyjeva vysvetlenie. Prímerie, ktoré vyhlásil Porošenko, pripomína podľa Kremľu skôr ultimátum bez možnosti dialógu.

Prezident Ukrajiny nariadil jednostranné zastavenie paľby proti proruským separatistom na východe krajiny. Mierovým plánom chce odzbrojiť povstalcov a zabezpečiť ich slobodný odchod z krajiny.

Porošenko chce tiež obnoviť kontrolu ukrajinskej armády nad hranicou s Ruskom. Tá má pretnúť zásobovanie povstalcov. Rebeli ale odmietajú zložiť zbrane, pokiaľ sa nestiahnu ukrajinské vládne sily. 

Do situácie sa pridala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá vyzvala Rusko, aby plán podporilo. "Ukrajinský prezident už predstavil príslušný plán a očakávame, že sa k nemu Rusko postaví konštruktívne. To znamená, že ustanú snahy o destabilizáciu a že sa bude dbať na územnú celistvosť Ukrajiny," reagovala Merkelová.

Boje pokračujú

Porošenko chce v priebehu budúceho týždňa chce podpísať ekonomickú časť asociačnej dohody s Európskou úniou. Medzitým pokračujú rozsiahle boje medzi vládnymi jednotkami a povstalcami. Na oboch stranách sú v akcii aj tanky.

Zmeny v ústave

Súčasťou navrhnutého riešenia je vytvorenie evakuačných koridorov pre civilistov. S podobným plánom prišlo aj Rusko. Kyjev ale jeho návrhy odmieta s argumentom, že do miest bojových operácií by sa okrem potravín a liekov mohli dostať aj zbrane a munícia určená proruským radikálom.

Porošenko rovnako sľúbil zmeny v ukrajinskej ústave, ktoré by viedli k decentralizácii krajiny. Plán obsahuje bod týkajúci sa odzbrojenia, záruku pre ruských a ukrajinských ozbrojencov k opusteniu krajiny, decentralizáciu moci a ochranu ruského jazyka prostredníctvom dodatku k ústave.

Rebeli Porošenkovi neveria

Plán by mal vychádzať z jednostranného prímeria a následnej amnestie pre separatistov, ktorí odovzdajú zbrane a nedopustili sa závažnejších zločinov.

Porošenko zdôraznil, že zmienené opatrenia budú krátkodobé. Vodcovia rebelov dali v stredu najavo, že prezidentovi neveria a na nič podobné nepristúpia.

Dve stovky obetí

Výsledkom ich odmietania bola nevídaná bitka, ktorá sa vo štvrtok odohrávala v blízkosti obce Krasnyj Lyman v Doneckej oblasti. Separatisti priznali, že vzhľadom k prevahe vládnych síl utrpeli značné straty výzbroja.

Hovorca ukrajinských síl Vladislav Selezňov tvrdil, že bolo zabitých až 200 povstalcov. Na vládnej strane sú údajne len štyria mŕtvi.

Aktuálna situácia na Ukrajine, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy