Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Päť detí sexuálne zneužívali náhradní rodičia
Zdielať na

Päť detí sexuálne zneužívali náhradní rodičia

LECZYCE / Z jedného pekla sa im podarilo ujsť, do druhého sa dostali. Taký je prípad týrania a sexuálneho zneužívania piatich malých detí, ktorých odobrali ich vlastným rodičom a umiestnili do náhradnej starostlivosti. Tam ich ale začali zneužívať tiež.

Päťdesiatdeväťročný muž a jeho o 5 rokov mladšia manželka z poľského mesta Leczyce mali dlhú dobu zneužívať deti, ktoré boli umiestňované do ich rodiny v rámci náhradnej rodinnej starostlivosti.

Bitka opaskom

Tam sa dostali po tom, ako sa ich vlastná matka zriekla a utiekla za hranice Poľska. Už predtým si pätica detí prešla peklom, a preto súd rozhodol o ich umiestnení do náhradnej rodiny. Ich týranie sa ale začalo odznova.

"Deti bili do tváre, opaskom po chrbte, päsťami, zapchávali im ústa, nadávali im a podobne. Neskôr sa zistilo, že deti boli aj sexuálne zneužívané," informuje hovorca polície Michal Kondzior. 

Sexuálne zneužívanie

Deti sa pravidelne pokúšali z náhradnej rodiny utiecť, žiaľ, neúspešne. "Obávali sa o svoj život, a tak sa pokúsili o útek. Báli sa trestov, aké im udeľovali rodičia v náhradnej rodine,"dodáva prokurátor Krzystof Kopania. 

"Situáciu nám nahlásil jeden z pedagógov, ktorému deti povedali o situácii v dome,"  pokračuje Kondzior. Polícia okamžite oboch náhradných rodičov aj s ich dcérou zadržala. K pohlavnému zneužívaniu detí sa priznali.

"Deti boli niekoľkonásobne sexuálne zneužité 59-ročným mužom a jeho 20-ročnou dcérou," dodáva hovorca polície. 

Obvinení úradníci

Všetci traja sa nakoniec rozhodli dobrovoľne poddať  trestu. Päťdesiatpäťročnej žene súd vymeral 8 rokov za mrežami. Otec s dcérou putujú do väzenia až na 12 rokov. Prípad sa ale ešte nekončí – prokurátor pravdepodobne obviní aj úradníkov, ktorí deti do náhradnej rodiny umiestnili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy