Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pátranie po lete MH370 sa skončilo
Zdielať na

Pátranie po lete MH370 sa skončilo

CANBERRA / Špeciálna ponorka bez posádky Bluefin 21 dokončila prieskum oblasti, odkiaľ vychádzali signály z čiernych skriniek. Austrálsky pátrací tím vylúčil, že sa trosky lietadla nachádzajú na danom mieste. Informáciu priniesla americká CNN.

Odľahlá časť oceánu

Úrady zúžili oblasť pátrania po lietadle spoločnosti Malaysia Airlines minulý mesiac. Pátracie tímy zachytili sériu signálov neďaleko miesta, kde sa podľa analýzy satelitných dát nachádzali trosky lietadla.

Oblasť s rozlohou 850 štvorcových kilometrov leží v odľahlej časti oceánu asi 1 600 kilometrov od Austrálie, píše CNN. Podľa austrálskych expertov je možné oblasť vyradiť z miest, kde by mohli byť trosky zmiznutého boeingu.

Pátranie sa sústreďuje na ďalšie preverenie dát a prieskum morského dna v iných oblastiach, uviedla britská BBC.

Stratený let MH370 v prehľadávanej oblasti nie je. Špeciálna ponorka Bluefin 21 nenašla žiadne trosky:

Dôstojník amerického námorníctva Michael Dean povedal, že zachytené signály pravdepodobne nepochádzali z čiernej skrinky. "Keby to bola pravda, pátrači by ju našli už dávno," povedal.

Skrat zariadenia

Podľa Deana je najlepšou teóriou to, že signály v skutočnosti vysielala loď alebo lokátor, ktorý bol počas pátrania používaný. "Vždy, keď dávate do vody elektronické zariadenie, máte strach, že sa do neho dostane voda. Následne skratuje a začne vydávať zvuky," dodal.

S ďalšou teóriou, kam mohlo stratené lietadlo dopadnúť, prišla austrálska spoločnosť GeoResonance. Približne 190 kilometrov od pobrežia Bangladéša našla stopy hliníka, titánu, medi a ďalších prvkov, ktoré mohli pochádzať z boeingu. Spoločné koordinačné centrum JACC túto teóriu odmietlo.

Boeing 777 zmizol 8. marca krátko po štarte z Kuala Lumpur na trase do Pekingu. Navzdory rozsiahlemu pátraniu sa nepodarilo nájsť ani jeden kus trosky, ktorá by mohla lietadlu s 239 pasažiermu na palube patriť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy