Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Americkí vojaci obsadili Poľsko, demonštrujú silu
Zdielať na

Americkí vojaci obsadili Poľsko, demonštrujú silu

OLKUSZ / Na územia Poľska vstúpili v utorok americkí vojaci! A ich príchod vystrašil viacerých obyvateľov krajiny. Podľa oficiálnych informácií by sa Američania mali zúčastniť na cvičení NATO spolu s vojakmi z Poľska a Kanady.

Cvičenie vojakov

"Budú tu vysadení vojaci z dvoch lietadiel, z americkej C17 a kanadskej C140. Dohromady by ich malo byť okolo 100," povedal Marcin Gil z Ozbrojených síl poľskej republiky.

Oficiálne informácie pritom tvrdia, že má ísť iba o spoločné cvičenie poľských, amerických a kanadských ozbrojených síl. So situáciou na Ukrajine to vraj nemá nič spoločné. "Tieto cvičenia boli naplánované už 3-4 mesiace. Ešte predtým, než sa vôbec nejaký konflikt na Ukrajine stal," tvrdí Grzegorz Sabiniewicz, príslušník americkej armády.

Poliaci: Ide o demonštráciu sily

Poliaci z prítomnosti cudzích vojsk na svojom území nadšení nie sú. Tvrdia, že nejde o bežné cvičenie, ale demonštráciu sily. "Je to ukážka sily. Sily NATO proti silám Ruska, ktoré očividne zoskupujú sily na východe Ukrajiny," hovorí jeden z obyvateľom mesta.

"Oficiálne to samozrejme nikto nepotvrdí, ale každý pripúšťa, že aj keď sú to vopred pripravené cvičenia, nemôžu byť náhodne práve v tomto termíne. V ľuďoch rastie presvedčenie že ide o snahu zosmiešniť Rusov v ich akciách na Ukrajine," myslí si poľská novinárka Anna Kutrzuba.

Objavila sa pritom aj informácia o tom, že americký prezident Barrack Obama by mal budúci mesiac navštíviť Poľsko. To, či má jeho návšteva súvisieť s napätou situáciou na Ukrajine, zatiaľ nie je známe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy