Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Takto chránia špeciálne jednotky hranice Schengenu
Zdielať na

Takto chránia špeciálne jednotky hranice Schengenu

SLOVENSKO, UKRAJINA / Operujú v absolútnej tichosti na schengenskej hranici na východe Slovenska. Na lúkach a v lesoch ich neuvidíte, a pritom tam sú. Keď zasiahnu, pašeráci či prevádzači ľudí nemajú šancu.

Zelená taktika

Keď striehnu na pašerákov či prevádzačov ľudí, splývajú s prostredím ako chameleóni. Ich zásah je vždy bleskový a nečakaný. Ich taktika má označenie zelená. Práve pre maskovanie, ktoré používajú.

"Zelená taktika je naša služobná činnosť, ktorú vykonávame pri nepriehľadnom teréne. Vo väčšine prípadov by to malo pripomínať trávnatý porast," informuje veliteľ mobilnej zásahovej jednotky Štefan Grušovský.

Maskujú aj zbrane

"Maskuje sa tromi základnými farbami, hnedá zelená a čierna," dodáva príslušník zásahovej jednotky. Títo chlapi sú súčasťou policajnej ochrany slovensko ukrajinskej hranice - hranice Schengenu. Keďže plnia špeciálne úlohy, ich tváre musia zostať zahalené.

Okrem seba maskujú aj svoje zbrane, ktoré požívajú. Toto špeciálne komando mení svoju maskovaciu taktiku aj podľa počasia. Ak chlapi operujú na hranici v zime a v snehu, niektorí sú z taktických dôvodov, celí bieli.

"Hraničná polícia, ako jediný útvar v rámci policajného zboru, používa de facto aj vojenské techniky krytia, techniky súboja s nepriateľmi, ktorí sú v tomto prípade prevádzači," dodáva minister vnútra Robert Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy