Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Záujem Rusov a Ukrajincov o slovenské víza narastá
Zdielať na

Záujem Rusov a Ukrajincov o slovenské víza narastá

UBĽA / Zlosť, nadávky a pocity krivdy - takto to ešte pred pár dňami vyzeralo pred slovenským generálnym konzulátom v Užhorode. Ukrajinci tam prespávali v autách, niekedy stáli aj celú noc na nohách a občas sa takmer aj pobili - každý chcel dostať slovenské vízum. Naše ministerstvo teraz zaviedlo novinku - už nemusia čakať dlhé hodiny v rade, stačí si oň požiadať cez internet.

Idú tam, kde viac zarobia

Rusi a Ukrajinci sa bijú o naše víza. Avšak, Slovensko vraj pre nich nie je zaujímavé. Prečo potom chcú tento doklad získať za každú cenu? Zrejme preto, že naše víza sú pre nich akousi vstupenkou do Schengenského priestoru. "Ľudia pracujú tam, kde im viac platia. A v Európe platia viac, takže idú tam, keď sa dá," myslí si obyvateľ prihraničnej obce.

Napríklad robotník zarobí na Ukrajine maximálne 200 eur na mesiac. V Čechách dostane toľko za týždeň. Až polovicu ľudí pracujúcich načierno u našich susedov tvoria práve Ukrajinci. V minulom roku ich český inšpektorát práce odhalil viac ako 700.

Naše víza sú pre nich lukratívnym biznisom. Oficiálne idú na Slovensko navštíviť známych alebo na dovolenku. Neoficiálne však idú za prácou, väčšinou „načierno“. Oproti minulým rokom stúpol počet žiadostí Ukrajincov o naše víza až štvornásobne. Po novom si o ne budú môcť požiadať dokonca aj cez internet.

"Generálny konzulát v Užhorode zaviedol elektronické objednávanie termínov pre podanie žiadosti  o turistické vízum od 15. mája. Nie sú teraz také rady pred generálnym konzulátom," potvrdil Peter Susko z tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí.

Ešte donedávna sa totiž  pred konzulátom tlačilo aj dvesto ľudí už od piatej rána. Dlhé čakanie sprevádzali nadávky a hnev. Elektronické objednávanie zjednoduší vízové procedúry.

Zoberú nám prácu?

Podľa nášho inšpektorátu práce sa však nemusíme báť, že nám východní susedia ukradnú prácu. Sme pre nich len odrazovým mostíkom do ďalších krajín únie.

Slovenské vízum je pre nich mimoriadne cenný doklad z dôvodu neobmedzeného počtu vstupov do celej únie. Navyše, niektorí ich takto bránia. "Koľko oni u nás nakupujú domov a áut, veď polovica Užhorodu chodí na slovenských autách," myslí si obyvateľ prihraničnej obce.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy