Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Svet v napätí. Máme signál, ohlásila loď pátrajúca po lietadle
Zdielať na

Svet v napätí. Máme signál, ohlásila loď pátrajúca po lietadle

PERTH / Jedna z lodí, ktorá pátra po malajzijskom lietadle, zachytila signál. S odvolaním na čínske zdroje o tom informovala americká televízna stanica CNN. V Indickom oceáne intenzívne pátrajú po signále z čiernych skriniek. Nie je jasné, či zachytený signál patrí zmiznutému boeingu.

Núdzová frekvencia

Čínske hliadkové plavidlo hľadalo známky po zmiznutom lietadle spoločnosti Malaysia Airlines v južnej časti Indického oceánu. Ako uvádza americká televízna stanica CNN, v sobotu zachytila hliadka signál s frekvenciou 37,5 kHz. Ide o núdzovú frekvenciu čiernych skriniek.

"To je bežná núdzová sekvencia čiernych skriniek," uviedol pre CNN Anish Patel zo spoločnosti Dukane Seacom, ktorá sa zaoberá výrobou lokalizátorov. Server dodáva, že zatiaľ neexistuje priamy dôkaz. Signál počuli traja členovia posádky. Nedokázali go ale nahrať, pretože prišiel nárazovo a posádka nemala pripravené zariadenie, píše server BBC.

Signál z veľrýb?

Oceánograf Simon Boxall uviedol, že zachytený signál nemusí pochádzať z nezvestného lietadla. Podobný typ signálov využíva celá škála zariadení. Falošné signály môžu pochádzať i z biologických zdrojov, napríklad z veľrýb.

"Bol by som rád, keby sa pôvod signálu potvrdil," dúfa vedec. Pokiaľ by skutočne išlo o pulz z čiernych skriniek strateného boeingu, šanca na nájdete a vylovenie trosiek by sa podľa neho zvýšila.

Miesto (ne)známe

Batérie z čiernych skriniek majú životnosť len 30 dní. Pátranie uskutočňuje loď austrálskeho námorníctva Ocean Shield s lokátorom od amerického námorníctva a britská loď HMS Echo, ktorá má moderné podmorské zariadenia.

Boeing vlajkového dopravcu Malaysia Airlines s 239 osobami na palube zmizol 8. marca počas letu z Kuala Lumpur do Pekingu. Až 150 z pasažierov bolo občanmi Číny. Keďže stroj mal vypnuté komunikačné systémy, jeho trasu len odhadujú a miesto jeho presného zrútenia je zatiaľ takisto neznáme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy