Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Stratené lietadlo musia nájsť do pondelka, pre čierne skrinky
Zdielať na

Stratené lietadlo musia nájsť do pondelka, pre čierne skrinky

KUALA LUMPUR / Po čiernych skrinkách zo strateného letu MH370 začali pátrať lokátorom, malým plavidlom, ktoré by malo zachytiť signál z potopených čiernych skriniek. Zapožičala ho americká armáda a do pátracej oblasti v Indickom oceáne ho priviezla austrálska vojnová loď. Záchranári ale bojujú s časom! Batérie v čiernej skrinke sa čoskoro vybijú. Po zmiznutom lietadle aj naďalej pátrajú lode a tiež helikoptéry.

Batérie majú životnosť len 30 dní

Tímy hľadajúce stratené malajzijské lietadlo letu MH 370 začali s cieleným podmorským pátraním po čiernych skrinkách. Bojujú však s časom, pretože o niekoľko dní sa vybijú ich batérie a čierne skrinky prestanú vysielať akýkoľvek signál.

Batérie majú živnosť len 30 dní a lietadlo spoločnosť Malaysia Airlines zmizlo 8. marca, takže veľa času už neostáva. Pátranie uskutočňuje loď austrálskeho námorníctva s lokátorom od amerických kolegov. Pomáha aj britská loď, ktorá má moderné podmorské zariadenia.

Hľadanie v 240 kilometrov dlhom páse

Šéf spoločnej operácie Angus Houston informoval, že hľadať budú v 240 kilometrov dlhom páse na juhu Indického oceánu. Na túto oblasť sa zamerali na základe satelitných signálov a tiež výpočtov odborníkov. Čierne skrinky môžu byť jediným spôsobom, ako rozlúštiť záhadu zmiznutého lietadla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy