Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Stratené lietadlo našli, nikto z posádky neprežil
Zdielať na
Zahraničie

Stratené lietadlo našli, nikto z posádky neprežil

Venezuelskí záchranári včera objavili trosky dopravného lietadla, ktoré zmizlo včera podvečer. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Venezuelskí záchranári včera objavili trosky dopravného lietadla, ktoré zmizlo včera podvečer. 

Všetko nasvedčuje tomu, že pád stroja vysoko v horách nikto zo 46 ľudí na palube neprežil. Podľa agentúrnych správ trosky lietadla uvideli pátrači z helikoptéry asi desať kilometrov od andského mesta Mérida vo vysokohorskej oblasti.

Stroj je prakticky celý rozbitý, ohlásili požiarnici po prelete nad vrakom. "Náraz bol priamy." Oblasť okolo Méridy je medzi pilotmi notoricky známa veľmi náročnou navigáciou.

Piloti potrebujú špeciálny výcvik pre lety okolo méridského letiska, pretože mesto je úplne obklopené horskými velikánmi, čo vyžaduje pri vzlietaní prudký výstup nahor. Štarty sú tu kvôli ťažkým podmienkam povolené iba za denného svetla. Podľa doterajších informácií zrejme pilot ani nevyslal núdzový signál.

Počasie síce bolo dobré, väčšinou slnečné, vo vyšších polohách sa však vyskytovala hustá hmla. Na miesto už zamierili záchranné helikoptéry, ale v blízkosti miesta havárie nie sú žiadne vhodné plochy na pristátie.

Už v priebehu noci boli z metropole štátu Barinas vyslané pešie tímy do oblasti, odkiaľ obyvatelia hlásili veľký hrmot, ktorý mohol vzniknúť pri páde stroja. Miesto nešťastia sa nachádza vo výške okolo 4000 metrov nad morom.

Lietadlo miestnej spoločnosti Santa Bárbara Airlines vzlietlo v 17:45 hodín miestneho času ( 23:15 SEČ ) z Méridy a mierilo do hlavného mesta Caracasu, vzdialeného približne 500 kilometrov na severovýchod.

Prezident spoločnosti Jorge Álvarez vyhlásil, že stroj bol síce dvadsať rokov starý, ale rozhodne bol vo vynikajúcom stave. Pilot spoločnosti lietal už osem rokov. Na zozname cestujúcich bol okrem iného i veľmi známy venezuelský politický analytik a príbuzní vysoko postaveného člena vlády.

  

   

Zdielať na

Najčítanejšie správy