Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nebezpečného pedofila a vraha pustia na slobodu! Chce zabíjať ďalej
Zdielať na

Nebezpečného pedofila a vraha pustia na slobodu! Chce zabíjať ďalej

VARŠAVA / Obyvatelia susedného Poľska sú šokovaní! Štvornásobný vrah a pedofil pôjde o necelý mesiac po 25-tich rokoch von z väzenia. Sám o sebe pritom už pred časom dal vedieť, že pokiaľ ho prepustia, zmení si identitu a bude vraždiť ďalej!

Zabil štyroch žiakov

Vyčíňanie poľského Vraha Trynkiewicza sa začalo ešte v roku 1987 v jeho rodnom meste Pietruków. Tam pôsobil ako učiteľ na základnej škole. Medzi jeho prvé obete patrili štyria žiaci, ktorých učil telesnú výchovu.

Tých najskôr pod zámienkou pomoci vlákal k sebe do domu. Následne ich tam začal pohlavne zneužívať. "V jednom momente sa ale všetko zvrtlo. Mužovi dokázali štyri vraždy chlapcov. Vtedajší súd Poľskej ľudovodemokratickej republiky mu vymeral trest smrti," uviedol hovorca poľskej polície Mariusz Ciarka.

Pedofil chce opäť zabíjať

Trest ale po páde režimu v deväťdesiatych rokoch zrušili a zmenili mu ho na 25 ročný trest. A práve tu sa stala papierová chyba. Trest mu mal byť totiž zmenený na doživotie. Pedofilný vrah tak zrejme onedlho opustí väzenie. Tým čo chce robiť ďalej sa netají.

"Sám odsúdený hovorí, že po tom, ako vyjde z väzenia, si zmení meno a začne znova s obťažovaním a zabíjaním chlapcov," dodal Mariusz Ciarka.

Polícia je ale v tomto momente bezbranná. Musí vraj čakať, či odsúdený nejaký zločin spácha. Šokovaní z takéhoto rozhodnutia sú aj samotní Poliaci. Tí sa ale hnevajú predovšetkým na svoju vládu. Tvrdia, že to začali riešiť príliš neskoro.

Zmena zákona nepomôže

Poľskí politici pripravili novelu zákona, ktorá by vrahovi zabránila dostať sa na slobodu. Po odpykaní si trestu by mal smerovať do psychiatrickej liečebne. Tú už dnes podpísal aj prezident. Problémom ale je, že do platnosti by sa mala dostať až dva dni po vrahovom prepustení na slobodu a teda sa naňho už vzťahovať nebude.

"Vtedy nikto zrejme nepremýšľal, že tých 25 rokov tak rýchlo prejde. Poľská vláda už pripravila zmenu zákona. My ako policajti sme povolali špeciálnu skupinu, ktorá sa bude týmto prípadom zaoberať,"  uviedol Mariusz Ciarka.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy