Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vianočné varovanie zo Severnej Kórey: Vojna začne bez varovania!
Zdielať na

Vianočné varovanie zo Severnej Kórey: Vojna začne bez varovania!

PCHJONGJANG / KĽDR pohrozila Južnej Kórei útokom bez varovania potom, čo skupina demonštrantov v Soule spálila podobizeň severokórejského vodcu Kim Čong-una. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jonhap. Vyhrážku poslal severokórejský výbor národnej obrany vo štvrtok faxom juhokórejskej rade národnej bezpečnosti.

Spálili fotografiu

Hrozba bola vydaná potom, čo v utorok niekoľko konzervatívnych skupiniek Juhokórejcov a severokórejskí utečenci usporiadali v juhokórejskej metropole protestnú akciu pri príležitosti druhého výročia úmrtia predchádzajúceho severokórejského vládcu Kim Čong-ila. Demonštranti kritizovali autoritatívnu vládu Severu a porušovanie ľudských práv v KĽDR.

Niektorí z demonštrantov údajne spálili fotografiu Kim Čong-ilovho syna. Pchjongjang tento čin odsúdil ako "najvyššiu urážku" a pohrozil Soulu útokom.

Odpovie tvrdo

Juhokórejská vláda reagovala na novú vyhrážku severokórejského komunistického režimu varovaním, že na akúkoľvek provokáciu Južná Kórea "tvrdo odpovie". Juhokórejská armáda uviedla, že nezaregistrovala na severokórejskej strane žiadne neobvyklé aktivity.

Napätie v regióne v posledných dňoch znovu vzrástlo, keď mladý severokrejský vodca Kim Čong-un nechal popraviť svojho strýka a donedávna druhého najmocnejšieho muža v krajine Čang Song-tcheka.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy