Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Komunistický vládca Čang Song-tchek (67): Poprava?!
Zdielať na

Komunistický vládca Čang Song-tchek (67): Poprava?!

PCHJONGJANG / Donedávna vplyvný strýko severokórejského vodcu Kim Čong-una bol možno už vo štvrtok popravený. Uviedla to v utorok rozhlasová stanica Free North Korea, ktorú prevádzkujú utečenci z KĽDR v Južnej Kórei.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Mocenský pád Čanga

Severná Kórea v pondelok oficiálne potvrdila mocenský pád strýka severokórejskeho vodca Kim Čong-una. Ako napísala štátna tlačová agentúra KCNA, Čang Song-tchek, ktorý zastával funkciu miestopredsedu Komisie národnej obrany a patril medzi najmocnejších mužov v krajine, bol zosadený, pretože budoval vlastnú mocenskú základňu a bol skorumpovaný, narkoman a sukničkár.

Severokórejská televízia rovnako v pondelok ukázala fotografie Čangovho zatknutia dvoma uniformovanými mužmi, ktoré sa údajne odohralo na nedeľnom zasadaní politbyra vládnucej Kórejskej strany práce.

Popravili ho už vo štvrtok

Podľa rádia Free North Korea (Slobodná Severná Kórea) bol ale 67-ročný Čang popravený už vo štvrtok. Spolu s niekoľkými blízkymi spolupracovníkmi. Fotografie z údajného nedeľného zatýkania tak zrejme boli sfalšované, uviedla rozhlasová stanica na svojich internetových stránkach.

Politbyro vraj už skôr rozhodlo o poprave siedmich činiteľov, vrátane Čanga a ďalších vysokých armádnych a straníckych činiteľov, konštatovalo rádio Free North Korea s odvolaním sa na informátorov z Kórejskej strany práce.

Čang Song-tchek po smrti Kim Čong-ila, otca terajšieho vodcu KĽDR, koncom roka 2011 pomáhal 30-ročnému Kim Čong-unovi pri upevňovaní moci. Podľa množstva analytikov Čang so svojou manželkou Kim Kjong-hi (sestrou Kim Čong-ila) v skutočnosti Severnej Kórei vládol. V pondelok však KĽDR oznámila, že by zosadený zo svojich funkcií, pretože viedol "kontrarevolučnú frakciu", bol skorumpovaný, holdoval drogám a bol sukničkár.

KCNA, ktorú citovala agentúra AFP dodala, že Čang sa dopustil kriminálnych činov a viedol "kontrarevolučnú frakciu". Toto oznámenie nasledovalo po tom, čo juhokórejská rozviedka minulý týždeň napísala, že bol Čang zosadený a jeho dvaja spolupracovníci popravení.

Upevňovanie moci

To analytici vnímajú ako ďalšie upevňovanie moci Kim Čong-una takmer dva roky potom, čo prevzal vládu v KĽDR po smrti svojho otca Kim Čong-ila. Čína, ktorá je najbližším spojencom komunistickej KĽDR. V dnešnej reakcii len konštatovala, že čistka je "vnútorná záležitosť! Severnej Kórey.

Severokórejská štátna televízia odvysielala fotografie ponižujúceho zatknutia Kimovho strýka na politickej schôdzi, odkiaľ ho pred zrakmi ďalších vysokých činiteľov odviedli dvaja uniformovaní strážcovia. V KĽDR je taký obrázok poníženia špičiek režimu výnimočný, podotkla agentúra AFP.

Holdoval drogám a kasínu

KCNA napísala, že najvyšší orgán vládnej Kórejskej strany práce na nedeľnom zasadaní potvrdil, že "eliminoval Čanga a jeho skupinu, pretože už nebolo možné ďalej prehliadať jeho činy." Čang údajne budoval v rámci strany vlastnej frakcie a dosadzoval svojich stúpencov na kľúčové posty, aby napomáhali jeho politickým ambíciám. Okrem toho mal Čang podľa KCNA nevhodné vzťahy so ženami a bol "ovplyvnený kapitalistickým spôsobom života."

"Bol ideologicky pomýlený. Užíval drogy a hýril v kasínach a na náklady strany sa liečil v zahraničí," dodala KCNA. Pripojila aj ďalšie obvinenia. Napríklad to, že Čang ohrozil severokórejský štátny oceliarsky priemysel a hnojársky priemysel tým, že lacno predával ich produkty, čím poškodil systém štátneho financovania.

Žil dvojaký život

"Čang predstieral, že podporuje stranu a vodcu, ale pritom sa ponoril do frakcionárstva. Sníval úplne iný sen a za scénou sa dopúšťal dvojakosti," píše sa v správe agentúry. "Poháňaný politicky motivovanými ambíciami sa pokúsil posilniť svoj vplyv a vybudovať si vlastnú základňu. Čang a jeho stúpenci sa dopustili zločinných vecí, nad ktorými zostáva rozum stáť," píše správa.

Nie je to prvýkrát, čo Čang zažíva pád z výslnia. V roku 2004 musel podstúpiť "prevýchovu" ako robotník v oceliarňach, pretože bol podozrivý z korupcie. O rok neskôr sa ale mohol vrátiť do najvyšších mocenských kruhov.

Podľa analytikov je Čangov odchod definitívny. "Tentokrát mizne Čang navždy. Už sa nebude môcť vrátiť," prehlásil juhokórejský politológ Pak Hak-sun. "Budú pokračovať čistky po celej krajine a Kim Čon-un zostane sám, jediný v centre moci," súhlasí profesor z univerzity severokórejských štúdií v Soule Jang Mu-čin.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy