Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Popravený vládca Čang Song-tchek (†67): Feťák, horší ako pes!
Zdielať na

Popravený vládca Čang Song-tchek (†67): Feťák, horší ako pes!

SOUL / Severná Kórea v piatok potvrdila popravu vplyvného strýka mladého vodcu Kima Čong-una, pričom ho označila za najväčšieho "zradcu všetkých čias". Informovala o tom oficiálna tlačová agentúra KCNA.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Čang Song-Tchäk sa mal dopustiť takého "odporného zločinu, ako je pokus o štátny prevrat, a to všetkými možnými intrigami a ohavnými metódami s cieľom získať zvrchovanú moc nad našou stranou a štátom," uviedla KCNA, odkazujúc na neho ako na "odpornú ľudskú spodinu, horšiu než pes".

Podľa jej údajov niekdajšieho neoficiálneho muža číslo dva popravili vo štvrtok, okamžite po skončení špeciálneho vojenského súdu. 67-ročný Čang zohrával kľúčovú rolu pri upevňovaní postavenia neskúseného Kima, keď nahradil v čele štátu svojho otca v roku 2011. Podľa analytikov sa však jeho moc a vplyv stávali v štáte čoraz nenávidenejšími.

Zbavenie moci

Štátne médiá ukázali zábery zhrbeného Čanga v putách, ako ho spred súdu odvádzajú dvaja strážcovia, z ktorých jeden má ruku na jeho krku. Správy o tom, že Čanga zbavil Kim moci, prenikli na verejnosť minulý týždeň.

Režim v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) vtady prvýkrát oficiálne priznal, že jedného z najvplyvnejších mužov v krajine obvinili z korupcie a z "prípravy kontrarevolúcie". Čang bol dlhý čas považovaný za "šedú eminenciu" v Pchjongjangu. Jeho odstránenie je považované za najväčší presun moci v krajine od smrti Kimovho otca v decembri 2011.

Holdoval drogám a kasínu

KCNA napísala, že najvyšší orgán vládnej Kórejskej strany práce na nedeľnom zasadaní potvrdil, že "eliminoval Čanga a jeho skupinu, pretože už nebolo možné ďalej prehliadať jeho činy." Čang údajne budoval v rámci strany vlastnej frakcie a dosadzoval svojich stúpencov na kľúčové posty, aby napomáhali jeho politickým ambíciám. Okrem toho mal Čang podľa KCNA nevhodné vzťahy so ženami a bol "ovplyvnený kapitalistickým spôsobom života."

"Bol ideologicky pomýlený. Užíval drogy a hýril v kasínach a na náklady strany sa liečil v zahraničí," dodala KCNA. Pripojila aj ďalšie obvinenia. Napríklad to, že Čang ohrozil severokórejský štátny oceliarsky priemysel a hnojársky priemysel tým, že lacno predával ich produkty, čím poškodil systém štátneho financovania. VIAC TU.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy