Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Luník IX. očami britského Daily Mail. Takto žijú rómske deti...
Zdielať na

Luník IX. očami britského Daily Mail. Takto žijú rómske deti...

KOŠICE/LONDÝN / Košice sa stali Európskym hlavným mestom kultúry pre rok 2013. Do tohto projektu bolo naliatych 51 miliónov libier, ale rómske deti žijú v špine a biede. Túto informáciu šíri svetu britský denník The Daily Mail.

Bieda na košickom sídlisku

Fotografie, ktoré zverejnil britský denník The Daily Mail ukazujú biedu, v ktorej rómske deti žijú na košickom sídlisku Luník IX. Metropola východu dostala 51 miliónov libier a peniaze bolo potrebné investovať do infraštruktúry mesta a cestovného ruchu.

"Avšak v okrajovej časti Luník IX žije okolo 8 000 slovenských Rómov. Väčšina z nich a najmä detí žije v totálnej biede v jednej z najhorších osád," píše The Daily Mail. 

Obrázky zverejnené na internete ukazujú zničené budovy, otrhané deti a pripomínajú, že v bytoch na spomínanom sídlisku nie je tečúca voda. Na množstvo obyvateľov tam je len jeden kohútik s tečúcou vodou, kde si chodia miestni čapovať. Voda je strážená políciou.

Pre 2 500 obyvateľov

Luník IX, ktorý sa nachádza v západnej časti mesta, je najväčšia osada pre rómsku komunitu na Slovensku. 106-hektárové sídlisko bolo pôvodné postavené pre 2 500. Populácia sa však podľa The Daily Mail odhaduje na trojnásobok.

Rómske geto, ako nazýva sídlisko denník, je v ostrom kontraste so zvyškom mesta. Mesto sa môže pochváliť tromi univerzitami, mnohými múzeami či galériami a divadlami. K tomuto dňu sú najväčším zamestnávateľom v meste miestne oceliarne. Mesto s 240 000 tisíc obyvateľmi v roku 2008 vyhralo súťaž a stalo sa Európskym hlavným mestom kultúry 2013. V tomto roku boli do mesta a do projektu investované 3 320 000 €. 

Košice sa budú sťažovať

Mesto Košice sa cíti článkom v britských novinách poškodené. Podľa informácií z magistrátu sa dokonca chystá do Daily Mail napísať list s tým, že redaktorka si neoverovala fakty. VIAC V REPORTÁŽI. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy