Skoro jasno
21°
Bratislava
Tajné služby varovali pred útokom v nákupnom centre. Zbytočne
Zdielať na

Tajné služby varovali pred útokom v nákupnom centre. Zbytočne

NAIROBI / Pred krvavým útokom v metropole Kene tajné služby vládu varovali. Ukazujú to nové zistenia novinárov. Stále je nezvestných niekoľko desiatok ľudí. Desivé sú aj svedectvá o mučení, ktorému mali byť rukojemníci vystavení pred smrťou.

V hre boli dve miesta

Po minulotýždňovom útoku na nairobské centrum Westgate sa vynárajú ďalšie desivé teórie a informácie. Tajné služby tušili, že somálski militanti budú zabíjať. Začiatkom septembra dokonca vytipovali dve miesta - katolícku katedrálu, Baziliku svätej rodiny a Westgate. Vláda však zrejme informácie o hrozbách podcenila.

"Sme vydesení, ale na druhej strane potrebuje aj jesť. Snáď sa Boh zmiluje," hovorí obchodník s nábytkom Mark Ngige. Kým sa život pre viacerých Nairobčanov vravia do bežných koľají, novinári prichádzajú so šokujúcimi svedectvami.

Žena ponúkla peniaze, zabili ju

Podľa súdnych lekárov i niektorých svedkov, rukojemníkov teroristi pred smrťou týrali. Rozdiely pritom nerobili medzi mužmi, ženami či deťmi. Telá rukojemníkov bez očí, uší či nosov však úrady nepotvrdili. "Počul som jednu ženu, ako ozbrojencom ponúkala veľa peňazí. Povedali jej, že si neprišli po peniaze, že sú mudžahedíni a zastrelili ju," dodáva Gene Mukaki, muž, ktorý prežil drámu.

Rovnako sa oficiálne zdroje nevyjadrujú ani k nezvestným. Forenzné tímy prehľadávajú zničené centrum a nález ďalších tiel priebežne neoznamujú. Podľa príbuzných však stále chýba najmenej 60 ľudí, ktorí mali byť v čase útoku v centre.

Vláda tiež mlčí aj o zadržaných teroristoch. Podľa dokumentov informačných služieb, v okolí Westgate sa zdržiavali už 6 mesiacov pred útokom. Vodcovia skupiny ozbrojencov však zrejme z obliehaného centra unikli - údajne cez tunely a mestskú kanalizáciu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy