Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vojenský úder na Sýriu je otázkou hodín!
Zdielať na

Vojenský úder na Sýriu je otázkou hodín!

WASHINGTON / Vojenský úder proti Sýrii sa dá očakávať v najbližších dňoch. Podľa agentúry Reuters o tom zástupcovia západných krajín informovali sýrsku protivládnu opozíciu. Tá západným mocnostiam odovzdala zoznam odporúčaným cieľom, ktoré by mohli byť zasiahnuté.

Cieľom zásahu je varovanie

Cieľom zásahu je varovanie sýrskeho vládneho režimu, aby už v budúcnosti nepoužíval chemické zbrane. "Opozícii bolo jasne povedané, že akcia k odstrašeniu od ďalšieho použitia chemických zbraní režimom Asada môže prísť už v najbližších dňoch," uviedol nemenovaný zdroj, ktorý sa v pondelok v Istanbule zúčastnil stretnutia zástupcov západných mocností a opozičnej sýrskej národnej koalície.

Opozícia taktiež dostala pokyn k tomu, aby sa ďalej pripravovala na mierové rozhovory, ktoré by sa mali konať v Ženeve.

Dvojdňový útok, čo potom?

Americký prezident Barack Obama zvažuje vojenský útok proti Sýrii. Napísal to Washington Post. Mal by slúžiť ako trest za použitie chemických zbraní.

Útok by podľa vyjadrení zdrojov netrval viac než dva dni. Zahŕňal by rakety s plochou dráhou letu odpaľované z lodí.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry krátko predtým vyhlásil, že v Sýrii boli "nepopierateľne" použité chemické zbrane, a obvinil sýrskeho prezidenta Bašára Asada zo zničenia dôkazov.

Lode v Stredozemnom mori

Tie už USA majú v Stredozemnom mori, alebo tiež bombardéry s dlhým doletom, pričom terčom by boli vojenské ciele priamo nesúvisiace s arzenálom chemických zbraní.

Jeho načasovanie by záležalo na troch faktoroch: "Dokončení správy spravodajských služieb o zodpovednosti sýrskej vlády za údajný chemický útok z minulého týždňa, pokračujúcich konzultáciách so spojencami a Kongresom a stanovení jeho oprávnenia na základe medzinárodného práva," uviedol denník.

USA chcú využiť základňu na Kréte

Grécke ministerstvo zahraničných vecí odmietlo reagovať na správy z médií, podľa ktorých Spojené štáty požiadali o využívanie gréckych základní pre prípadnú vojenskú akciu v Sýrii.

Grécky denník Kathimerini napísal, že Washington požiadal Atény o využívanie námornej základne Suda na Kréte a ďalších vrátane letiska Kalamata na juhu Peloponézu. Grécky rezort zahraničných vecí však podľa agentúry DPA odmietol správy komentovať.

Základňa Suda na Kréte slúži gréckemu námorníctvu i silám Severoatlantickej aliancie. Američania a spojenci ju využívali aj počas vojenskej intervencie v Líbyi, pripomenula DPA.

Británia chystá krízový plán

Britské ozbrojené sily pripravujú krízový plán pre vojenský zásah v reakcii na údajný chemický útok v Sýrii. Novinárom to podľa zahraničných agentúr uviedol hovorca britského premiéra Davida Camerona.

Šéf vlády sa v utorok rozhodol zvolať na štvrtok schôdzu parlamentu, ktorý má momentálne prázdniny, aby na nej prejednal zásah voči Sýrii kvôli chemickému útoku v Damašku.

Cameronov hovorca označil údajný chemický útok v Sýrii za "totálne odporný" a dodal, že vyžaduje reakciu medzinárodného spoločenstva. Podľa neho Británia zvažuje primeranú odpoveď.

Cameron v pondelok prerušil dovolenku a vrátil sa do Londýny. "Akékoľvek rozhodnutie bude prijaté v prísne medzinárodnom rámci. Akékoľvek použitie chemických zbraní je úplne a totálne odporné a neprijateľné... a medzinárodné spoločenstvo musí na to reagovať," povedal hovorca Davida Camerona.

Rusko má v OSN právo veta

Hovorca ruského ministerstva zahraničia Alexaner Lukaševič v utorok varoval pred pokusom obísť v rámci rozhodovania o vojenskej intervencii Radu bezpečnosti OSN, v ktorej má Rusko právo veta a v ktorej sa taktiež nedá očakávať, že by akciu schválila. Podľa Lukaševiča by išlo už po niekoľkýkrát o "neopodstatnenú a umelú zámienku pre vojenskú intervenciu."

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy