Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tento vták je lepší ako papagáj! Napodobní dieťa...
Zdielať na

Tento vták je lepší ako papagáj! Napodobní dieťa...

KÁBUL / Poznáte jedného z najnadanejších imitátorov z vtáčej ríše? Nie, nie, papagáj žako to nie je. Ľudská reč mu nie je cudzia ako ani spev a zvuky iných vtákov. Do jeho schopností patrí aj napodobnenie detského plaču a bľabotania či buchot dverí! Ide o ázijského škorca, vtáka "mynah". Majiteľa takéhoto škorca si nakrútili jeho fňukanie...

Mynah sa vám vysmeje

Vták "mynah" sa preslávil u ľudí najmä svojimi schopnosťami a zriedkavým nadaním napodobňovať ľudský hlas a zvuky, ktoré človek vydáva (smiech, plač, cmukanie), rovnako ako aj spev iných vtákov či dokonca zvuky nábytku. Ide o vtáka z rodiny škorcových, ktorých domovom je pôvodne juhovýchodná Ázia a India, no keďže ide o invazívneho vtáka, nájdete ho aj v Amerike, Afrike, Austrálii či na Novom Zélande.

Ide o stredne veľkých vtákov so silnými nohami, istým letom a výrazným sfarbením. Živí sa hmyzom a ovocím, miluje otvorené priestory, no niektoré sa združujú v blízkosti ľudských obydlí. Operenie býva tmavé, často hnedé, niektoré druhy majú modré či žlté ornamenty.

Najtalentovanejší je beo

Medzi najschopnejšie patrí práve beo posvätný, ázijský škorec, divoko žijúci práve v Indii, no nájsť by ste ho mohli aj v ZOO v Bojniciach. Údajne je nadanejší než samotný papagáj žako a rozprávať vie pomaly lepšie ako človek! Ide o tropického vtáka Gracula religiosa. Istý afgánsky majiteľ takéhoto škorca si nakrútil jeho detské "mrnčanie" a plač... Pozrite sa!

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy