Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
NA VLASTNEJ KOŽI. Turisti sa oberajú o kulinárske zážitky
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI. Turisti sa oberajú o kulinárske zážitky

NEPÁL / Všetko čerstvé s minimom múky a s veľkou dávkou zeleniny. Aj tak by sa v stručnosti dala charakterizovať ázijská kuchyňa. Každý štát, či mesto však má svoju vlastnú špecialitu a metropola Číny nie je výnimka.

Kto neochutnal pekinskú kačicu, akoby ani nebol v metropole Číny. Namiesto lokší, knedle a kapusty k nej servírujú malú palacinku, uhorku, cibuľku a omáčku. Pri takejto dobrote zabudnete aj na to, že neviete obratne narábať s paličkami. Bez tých sa však nezaobídete ani v Lhase.

Voňavé reštaurácie bez dverí

Ako vyzerá tradičná tibetská reštaurácia? Typická vôňa a žiadne dvere. Na prvý pohľad to bežného turistu môže odradiť, no pri pohľade do jedálneho lístka sme sa presvedčili, že sme na správnom mieste. Takýto výber u nás určite nenájdete. Okrem toho, kde inde môžete pozerať kuchárovi na prsty?

Jedlo je vynikajúce, no ešte lepší je výhľad na cestu, na ktorej sa stále niečo deje. Ázijčania chcú mať jednoducho prehľad a nemajú problém jesť kedykoľvek a kdekoľvek. "Mnohí si myslia, že všetci Tibeťania ako budhisti sú vegetariáni, lenže oni jedia mäso. Čím mastnejšie, tým lepšie a toto turisti nemajú radi," hovorí majiteľka reštaurácie Janette.

Bezmäsitej stravy sa tak striktne držia len tunajší mnísi, ktorí si ju kuchtia v každom z miestnych kláštorov. "Všetci mnísi sú vegetariáni a ich najobľúbenejším jedlom je tsampa a baračí," hovorí sprievodca Ladhar.

Turisti sa oberajú o kulinárske zážitky

Prvotné nadšenie dodržiavať miestne zvyky však mnohých cudzincov rýchlo opustí. To bol jeden z dôvodov, prečo sa bývalá sprievodkyňa z Holandska rozhodla v Lhase otvoriť vlastnú reštauráciu. "Ľudia, ktorí sem prichádzajú, sa chcú stravovať ako domáci. Lenže uplynie deň a začnú sa pýtať: nemáte pizzu, hranolčeky alebo špagety," dodáva Janette.

"Západným sa môžem kŕmiť aj doma a tí, čo to robia, oberajú sa o zážitok. Nielen vizuálny, ale aj chuťový," myslí si Juraj, turista zo Slovenska. Kým ešte pred 20. rokmi ponúkali v Tibete len tri jedlá, dnes má každý na výber. Jednoducho, koľko ľudí, toľko chutí.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy