Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
NA VLASTNEJ KOŽI. Ráno pod Himalájami
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI. Ráno pod Himalájami

LHASA / Zvedaví susedia, nevkusné paneláky alebo dymiaca fabrika. Nie každý sa môže pochváliť exkluzívnym výhľadom z okna svojho príbytku. Chceli by ste sa však pri rannej kávičke pozerať na východ slnka nad himalájskymi kopcami? Dokonca aj v Nepále ide o úzkoprofilový tovar, pre ktorý sa treba buchnúť po peňaženke – aj to s neistým výsledkom.

Najlepšie obdobie od októbra do decembra

Jedným z najlepších miest na pozorovanie východu slnka nad osemtisícovkami je Nagarkot, ležiaci vo výške nad dvetisíc metrov nad morom. Turisti z celého sveta sú za tento zážitok ochotní platiť veľké peniaze. "Ak je dobré počasie, zvykne sa ukázať aj Mt. Everest. Celkovo sa dajú pozorovať až štyri osemtisícovky," hovorí sprievodca Chandíka.

"Najlepší čas na pozorovanie kopcov je jeseň od októbra do decembra. Takmer každý deň je obloha jasná a himalájske končiare vidieť ráno aj večer," hovorí hotelový manažér Harí.

Napriek tomu, že do Nepálu sme prišli počas tropického mája, verili sme, že aspoň jeden z končiarov sa nám predsa ukáže. No už aj za tieto pohľady sa oplatilo vstať z postele. Mať himalájskych obrov ako na dlani sa však nepodarí každý deň.

Človek tam nájde pokoj v duši

Čo za kopce sa skrývajú za hustým oparom sme sa dočítali aspoň z informačnej tabule. Na naše prekvapenie nikto na počasie nehromžil a nežiadal vrátenie peňazí za pokazený zážitok. "Človek tu nájde pokoj v duši, môže v tichu rozjímať a usporiadať si myšlienky. Zostala by som tu aj týždeň, len tak by som tu sedela a čítala knihu," hovorí turistka z Austrálie Louise. "Veľmi upokojujúce, je tu príjemne, teplo, veľmi pekný výhľad," hovorí turista zo Slovenska Oleh. 

Taký je takmer celý Nepál. Žiadne zbytočné stresy, ale naopak príležitosť zastaviť sa a pri úchvatných výhľadoch popremýšľať, kam sa to vlastne stále ponáhľame. Napokon, možno kvôli tomu ani netreba cestovať až do ďalekej cudziny.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy