Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
NA VLASTNEJ KOŽI. Toto je Zakázané mesto
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI. Toto je Zakázané mesto

PEKING / Purpurový cisársky palác, známy aj ako Zakázané mesto, je jednou z najkrajších stavieb sveta a vstúpiť doň v minulosti mohli iba vyvolení. Dnes stačí splniť jedinú podmienku, zaplatiť vstupné.

"Na tomto obrovskom projekte pracovali dva milióny ľudí a stotisíc remeselníkov z celej Číny," hovorí sprievodca Gary. Tento palác bol domovom 24. cisárov. Veľa pravých mužov by ste však v tesnej blízkosti panovníka nenašli. Hrali tu prím eunúsi a konkubíny rôznych úrovní.

V záujme zachovania rodu si cisár každý rok si vybral približne 50 konkubín a spolu s nimi sa zdokonaľoval v technike milovania. "Využíval by som to až do poslednej...  Mal by som oficiálnu manželku a neoficiálne nielen jednu," hovorí český turista Václav.

Mali 25 a na vydaj boli už pristaré

"Niektoré nikdy vládcu nevideli a keď zostarli, museli zo Zakázaného mesta odísť. Mali len 25, no na vydaj už boli pristaré," hovorí Gary. Izby mali jednoduché, no o niekoľko tried luxusnejšie ako za hradbami paláca.

Pri jeho prehliadke mysleli aj na turistov zo Slovenska. "

Takto nejako vyzerali ich izbičky. Jednoduché, no o niekoľko tried luxusnejšie ako za hradbami paláca. Pri jeho prehliadke mysleli aj na turistov zo Slovenska. "História je zaujímavá, najmä keď mám slovenského sprievodcu, tak mi to tu vysvetľuje," hovorí slovenská turistka Martina.

Palác otvorili pre verejnosť v roku 1925

"V minulosti bol palác pre verejnosť uzavretý. Otvorili ho až v roku 1925 a dnes pri prehliadke máte pocit, že je tu celá Ćína," hovorí cestovateľ Ivajlo Rasovský. Život v Zakázanom meste však rozhodne nebol taký ružový ako sa na prvý pohľad zdá. Z obavy o vlastnú bezpečnosť musel cisár každú noc meniť svoju spálňu. "Nikto si nebol istý, v ktorej posteli panovník spí. Vedelo to iba niekoľko najbližších. Túto paranoju spôsobil pokus o vraždu jedného z cisárov dynastie Ming," dodáva sprievodca Gary.

Posledného panovníka Pchu Ji vyhnali u paláca začiatkom 20. storočia a z konkubín sa stali ženy budujúce socializmus.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy