Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
NA VLASTNEJ KOŽI. Užite si sloniu sprchu v Nepále
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI. Užite si sloniu sprchu v Nepále

NEPÁL / Ak uvažujete o rekonštrukcii kúpeľne, možno vás inšpiruje nasledujúca reportáž. Neviete si sa rozhodnúť či vaňa alebo sprchovací kút? Existuje aj tretia možnosť. V Nepále totiž majú svojský spôsob sprchovania – bez ohľadu na množstvo použitej vody a dokonca posediačky. Namiesto sprchovacej ružice však treba použiť sloní chobot.

Za zážitkom v podobe slonej sprchy sa treba vybrať do divočiny v Chitwane, ktorá patrí pod ochranné krídla UNESCO. K najväčším atrakciám kráľovského národného parku patria nosorožce a bengálske tigre.

Ešte pred dvesto rokmi na ne vládnuca vrstva poľovala, dnes sa ich snaží silou moc chrániť. Strieľať je tak dovolené iba z fotoaparátov. Treba však mať šťastie na pokojného slona. "Táto slonica má 30 rokov a denne ide na dve túry. Ak by pracovala viac, znervóznela by," hovorí mahut Gopan.
Mahut

Tigre sa nám vyhli

Nervózni sme naopak začali byť my, pretože po polhodine chôdze džungľou sme okrem jeleňov nenašli iné zvieratá. Napokon sme natrafili aspoň na dva vegetujúce nosorožce. Žiaľ, na tigre sme už také šťastie nemali. "Sú to mačky, ktorú sú veľmi plaché a je ich ťažké zbadať. Okrem toho patria k druhom, ktoré sú aktívne najmä v noci," hovorí sprievodca Bišnu.

Zo slonieho chrbta je pozorovanie týchto zvierat bezpečné. Napriek tomu však nemožno vylúčiť určité riziká. "Predierate sa hustou džungľou, kde je množstvo tŕňov a suchých konárov, ktorý vás môžu škaredo doškriabať na rukách a nohách," tvrdí Bišnu.

Riziko krokodílov, opíc či jedovatých plazov

Nie je vylúčené, že pri brodení sa riekou alebo húštinou sa o pasažierov nezačnú zaujímať krokodíly, opice alebo jedovaté plazy. Z tých mal najväčší strach aj tento sympatický pár. "Jediné zviera, ktoré som nechcela vidieť, bol had a to sa mi našťastie podarilo splniť," hovorí Venita, turistka z Káthmandu.

Po úmornom blúdení džungľou každému príde vhod malé občerstvenie. Stačí osedlať chodiacu sprchu, otočiť kohútikom a už to tečie. Obávať sa vraj nie je čoho. "Toho, že by mi mohol ublížiť určite nie, skôr sa bojím toho, čo všetko pláva v tej vode a čo som mohla vdýchnuť alebo prehltnúť," hovorí Ivana, turistka zo Slovenska. Napriek viacerým výhodám si však akosi neviem predstaviť, že by takéto sprchy začali montovať aj do našich panelákov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy