Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozor na morské príšerky. Dajú sa jesť, ale...
Zdielať na

Pozor na morské príšerky. Dajú sa jesť, ale...

BRATISLAVA / Na dovolenke pri mori mnohí z nás po prvýkrát vyskúšajú špeciality miestnej kuchyne. Často sú to nielen špeciality, ale aj všakovaké ohavy, ktoré sa nám zrazu ocitnú na tanieri. Dávajte si však pozor na to, kde ich jete a aj na to, čo presne ste si objednali... Po prvej ochutnávke vám totiž niektoré plody mora môžu spôsobiť aj žalúdočné ťažkosti.

Nechajte si navariť od odborníka

Dovolenkári sú zvedaví ako také morské príšerky chutia. V Californii sú najčastejšími zákazníkmi práve Európania. "Väčšinou ľudia z Európy u nás nakupujú každý deň, aby si navarili," hovorí Terese Pearson, majiteľka rybacieho trhu v Californii. 

Samotná príprava sea foodu, alebo morského jedla nie je zložitá. Začiatočníkom sa však odporúča nechať si navariť od odborníka. "Kraby najviac chutia ak sa robia nad parou. Ak ste to ešte neskúšali, tak radšej to nerobte a nechajte si poradiť," pokračuje Pearson.

Špeciality môžu aj uškodiť

My sme si nechali poradiť od Massima, ktorý nám pripravil taliansku špecialitu - morského vlka s dubákmi. "Najskôr ho sfiletuješ, potom s rajčinkami urobíš, alebo s nejakou omáčkou, alebo na grile, to je najrýchlejšie," vysvetľuje kuchár.

Ak ste žiadne morské plody na tanieri ešte nemali, začnite s ich jedením opatrne. Niekomu môžu takéto špeciality aj uškodiť. "Mušle napríklad, človek musí mať na to pripravený organizmus. To môže znamenať, že nebol napríklad pripravený na tie mušle, alebo má alergiu," dodáva Massimo.

Téme sa venuje reportér Maroš Kočan. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy