Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Chorvátsko je v EÚ. Treba sa ešte na cestu pripoistiť?
Zdielať na

Chorvátsko je v EÚ. Treba sa ešte na cestu pripoistiť?

ŠIBENIK / Pri návšteve lekára sa môžeme v chorvátsku preukázať európskou kartou poistenca, tak ako napríklad v Nemecku, Poľsku a ďalších krajinách. My sme priamo na mieste, v Dalmácii na pobreží Jadranu, zisťovali, či to naozaj funguje, či európsku kartu poistenca akceptujú, keď slovenský dovolenkár potrebuje ošetrenie.

Odreniny, zlomeniny, úpaly

Množstvo Slovákov strávi letnú dovolenku v Chorvátsku. Nie je teda ničím výnimočným, že sa z nich stávajú pacienti chorvátskych nemocníc. Väčšinou si za to môžu úplne sami.

"Chodia sem s odreninami, so zlomeninami, s úpalmi, ale aj so žalúdočnými problémami," hovorí hlavná sestra nemocnice Šibenik Dragica Branica.

Chorvátske nemocnice sú na takej úrovni ako naše, ak nie na vyššej. Výraz slovenský pacient tam poznajú veľmi dobre. V ambulanciách sa počas leta vystriedajú desiatky našincov. Nie sú to len dospelí, ale aj deti.

Po vstupe Chorvátska so Únie dostal ošetrujúci personál nemocnice, že začína platiť aj európsky preukaz poistenca. "Európsku kartu rešpektujeme, ale treba ju predložiť s pasom alebo s občianskym preukazom," doplnila hlavná sestra.No napriek tomu odporúčajú sa pripoistiť.

Európsky preukaz poistenca akceptujú

S európskym preukazom poistenca vás ošetria len v štátnych nemocniciach. Pohotovosť nájdete v každom letovisku, no väčšinou sú to súkromné ambulancie. Toto základné poistenie však neplatí, ak by po zákroku alebo operácií nastali komplikácie s prevozom do domoviny.

"Úplne najvýhodnejšia je kombinácia oboch možností, to znamená aj európskeho preukazu zdravotného poistenia aj komerčného cestovného poistenia," potvrdila hovorkyňa súkromnej poisťovne Lucia Muthová.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy