Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Chorvátsko sa stalo členom Európskej únie
Zdielať na

Chorvátsko sa stalo členom Európskej únie

ZÁHREB / Chorvátsko sa úderom polnoci stalo 28. členským štátom Európskej únie. Je to ďalší medzník vo vývoji krajiny po vyhlásení nezávislosti od Juhoslávie v roku 1991. Zároveň ide o prvé rozšírenie EÚ od prijatia Bulharska a Rumunska v roku 2007.

Do ulíc chorvátskych miest prišli túto udalosť spolu s domácimi i zahraničnými politikmi privítať tisíce ľudí, aj keď nie všetci Chorváti členstvo krajiny v EÚ podporujú.

Podľa agentúry APA sa to v nedeľu večer ukázalo v Splite, kde kontroverzný spevák Marko Perkovič "Thompson" pritiahol na tamojší štadión na svoj koncert viac divákov (okolo 40.000) ako ich prišlo na oslavy v Záhrebe (zúčastniť sa ich malo približne 10.000 ľudí).

Premiér: Napĺňa ma to pýchou

Chorvátsky premiér Zoran Milanovič odmietol porovnanie členstva Chorvátska do EÚ s vstupom na palubu potápajúcej sa lode, keďže balkánska krajina i európsky blok zápasia s ekonomickými problémami.

"Prítomnosť vás všetkých ma napĺňa pýchou a inšpiruje ma zdvihnúť tento pohár s ešte silnejším presvedčením, že je spolovice plný, nie spolovice prázdny," povedal Milanovič krátko pred polnocou na slávnostnej večeri pre 170 hostí.

Podpredsedníčka vlády Milanka Opačičová neskrývala problémy svojej krajiny, ale vstup do EÚ podľa nej otvára Chorvátsku nové príležitosti na ich vyriešenie. Kľúčovými problémami sú nezamestnanosť a nízke mzdy, Opačičová však vo Vukovare varovala, že "je to náš problém a EÚ ho za nás nevyrieši".

Niektorí sa obávajú konkurencie

Ďalej odmietla pochybnosti doma i v zahraničí, že Chorvátsko nie je pripravené na členstvo v EÚ. Naopak, Chorvátsko je "lepšie pripravené, ako niektorí starí členovia".

Mnohí Chorváti sa obávajú toho, že tvrdá konkurencia v EÚ zruinuje niektoré sektory národného hospodárstva a priláka prisťahovalcov, hľadajúcich prácu, čo by mohlo dostať trh práce pod ešte väčší tlak.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy