Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Čudesný jav na oblohe. Štyri tornáda naraz
Zdielať na

Čudesný jav na oblohe. Štyri tornáda naraz

PULA / Na chorvátskom pobreží, neďaleko mesta Pula, desiatky turistov aj miestnych pozorovali neuveriteľný prírodný úkaz. Nad hladinou sa objavili 4 tornáda! Slováci, ktorí tam dovolenkovali, hovoria o mimoriadne silnej veternej smršti.

Náhle sa ochladilo a potom to prišlo

Aj Slováci si ešte krátko popoludní užívali bezchybné letné počasie na chorvátskej pláži. No počasie sa zrazu prudko zmenilo. Nad hladinou sa postupne začali spúšťať až štyri vzdušné víry. 

Výletníci a rybári sa z otvoreného mora nestihli vrátiť na pevninu. "Zima, kleslo to na nejakých 15 stupňov," hovorí jeden z dovolenkujúcich Slovákov. Konzulát potvrdil, že išlo len o silnejšiu búrku. Ľudí možno vystrašila, ale nebezpečná nebola. Slováci o pomoc nežiadali.

Aj meteorológovia krútia hlavami

Veterné víry nie sú ani v Európe ničím výnimočným. Aj vy sami ste už smršte takejto sily videli. Nebezpečne vyzerajúci lievik útočil na vrcholy našich hôr a tiež v ďalších slovenských mestách.

"V dobe globálneho otepľovania nám pribúdajú rôzne extrémy. Tak asi je týchto extrémov, a teda aj týchto veterných smrští viac," hovorí meteorológ Peter Jurčovič.

Ale toto je skutočný meteorologický unikát. Búrkové štvorčatá sa zatiaľ ešte nikomu nepodarilo zaznamenať. "Takýto obrázok som ani ja ešte nevidel," uzatvára meteorológ.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

crometeo.hr

Súvisiace články

Najčítanejšie správy