Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vláda, rezignuj! Turecko sa otriasa protestami
Zdielať na

Vláda, rezignuj! Turecko sa otriasa protestami

ISTANBUL / Tak predsa len dosiahol hlas ľudu svoje. Aspoň zatiaľ. Po búrlivých demonštráciách a vlne násilných stretov medzi protestujúcimi a políciou sa príslušníci bezpečnostných síl stiahli z istanbulského námestia Taksim. Tisícky demonštrantov si tak podávali ruky a slávili víťazstvo v tejto "bitke"...

Demonštrácie nabrali politický charakter

"Vláda, rezignuj!" znelo na adresu kabinetu pod vedením premiéra Recepa Tayyipa Erdogana z tisícok hrdiel. Úrady napokon ustúpili a demonštrantom umožnili, aby naďalej okupovali námestie. Samotný Erdogan pritom v sobotu aktivistov vyzval, aby sa rozišli.

Demonštrácie sa začali ešte v piatok relatívne pokojným protestom proti plánom na prestavbu istanbulského námestia Taksim, v okolí ktorého má vyrásť nákupné centrum. Eskalovali až po tom, ako polícia aktivistov násilne rozohnala s pomocou obuškov a slzotvorného plynu. Ten proti protestujúcim príslušníci bezpečnostných zložiek použili aj v sobotu.

Za všetko môže tvrdý postup polície

Demonštrácie nabrali politický charakter a premenili sa na protesty proti Erdoganovej islamistickej vláde. Ľuďom prekáža viacero jej zákonov vrátane legislatívy zakazujúcej predaj alkoholu počas nočných hodín. Podľa kritikov ide len o ďalší krok smerom k islamizácii sekularizovaného Turecka.

Násilnosti si doteraz vyžiadali viacero zranených, presné údaje však zatiaľ nie sú známe. Proti tvrdému postupu polície v sobotu oficiálne protestovala aj ľudskoprávna organizácia Amnesty International. Podľa jej aktivistov polícia zranila viac ako 100 demonštrantov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy