Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Žltý dážď na východe. Bol to piesok zo Sahary
Zdielať na

Žltý dážď na východe. Bol to piesok zo Sahary

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Východom Slovenska sa v noci prehnala zvláštna búrka. Podľa miestnych obyvateľov z neba padal piesok. Minimálne tak po noci vyzerali ich autá. Hovorí sa o púštnej búrke, ale aj o tom, že s dažďom padal prach z niektorej fabriky.

Rovnako špinavé autá mali ráno ľudia v Košiciach, Trebišove, Strážskom, Humennom, v Snine a ďalších mestách. Od rána sa podľa našich informácií tvoria dlhé kolóny. To, či za špinavé autá môže dážď alebo išlo o prachové častice napríklad z fabriky, zatiaľ nie je známe.

Bol to piesok zo Sahary

Na východnom Slovensku si mnohí vodiči po nočnom daždi našli na svojich autách jemný piesok a prach, podľa meteorológov pochádza zo Sahary. "Saharský prach a piesok sa dostal do oblačnosti, ktorá vďaka južnému prúdeniu priniesla nad východné Slovensko nočné zrážky, po ktorých ostali prachové stopy," informoval meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Jozef Csaplár.

Silný vietor v oblasti Líbye a západného Egypta podľa jeho slov vyniesol v utorok 28. mája do ovzdušia veľké množstvo prachu a piesku. Vďaka prevládajúcemu južnému prúdeniu sa dostal nad Stredozemné more, do blízkosti juhu Talianska a západ Grécka. O deň neskôr jeho časť prenikla ďalej do vnútrozemia nad Balkán (napríklad Srbsko) a v noci nad Maďarsko, pričom druhá časť prachu sa vďaka odlišnému prúdeniu nad Gréckom dostala zase nad Turecko.

Nie je to zriedkavá situácia

"Meteorologická situácia spôsobujúca presun saharského pachu a piesku nad Európu alebo Slovensko nie je zriedkavá," dodal Csaplár. "Samozrejme, každá malá slovenská lokalita nezaregistruje saharský prach v zrážkach každý rok, ale v rámci Slovenska je možné hovoriť o jeho každoročnom výskyte," ukončil.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy