Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Takto zabíjalo tornádo, muža (†79) našli pri parkovisku
Zdielať na

Takto zabíjalo tornádo, muža (†79) našli pri parkovisku

OKLAHOMA / Tornádo široké takmer jeden kilometer, ktoré v nedeľu zasiahlo americký štát Oklahoma, zabilo v meste Shawnee neďaleko Oklahoma City 79-ročného muža. Ďalších ľudí zranilo a zničilo parkovisko mobilných domov. 19 veterných vírov zasiahlo aj štáty Iowa a Kansas.

Muža našli pri parkovisku

Šerif okresu Pottawatomie Mike Booth uviedol, že telo muža našli v okolí parkoviska na otvorenom priestranstve. Zranených bolo šesť ľudí, ktorí žijú v mobilných domoch. V blízkosti lokality potom tornádo zničilo množstvo domov.

Meteorológovia v Oklahome vydávali počas celého dňa sériu naliehavých varovaní pred ničivými vírmi. Mimoriadne rozsiahly búrkový systém sa ťahal od severného Texasu a na severe siahal až do Minnesoty.

Prvé veľké tornádo udrelo v blízkosti kansaskej Wichity pred 16:00 miestneho času. Meteorológovia upozorňovali aj na riziko večerného dopadu tornád v juhovýchodnom Kansase.

Úrad varoval ľudí

Hovorca meteorologickej služby pre centrálne oblasti USA uviedol, že kvôli možným mimoriadne ničivým tornádam úrad v ohrozených oblastiach vydal pre ľudí naliehavé doporučenie schovať sa do bezpečia. Ide o súčasť nového systému včasného varovania, vypracovaného a testovaného v reakcii na mohutné tornádo z 22. mája 2011. To zrovnalo so zemou Joplin v štáte Missouri a zabilo 158 ľudí.

Nový systém je podľa hovorcu meteorológov Patta Slatteryho vyhradený pre najsilnejšie poveternostné systémy. Tie sa môžu premeniť do mohutnej a kompaktnej "supercely" s veľmi rýchlym veterným prúdením a sprevádzané rizikom náhlych záplav. 

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

reuters

Súvisiace články

Najčítanejšie správy