Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V Belgicku vzbĺkol vlak s jedovatými látkami, 2 mŕtvi
Zdielať na

V Belgicku vzbĺkol vlak s jedovatými látkami, 2 mŕtvi

GENT / Pri námornom prístave belgického mesta Gent došlo k nehode nákladného vlaku s jedovatými chemickými látkami. Nasledoval požiar jeho cisterien, čo znamenalo okamžitú evakuáciu asi 300 obyvateľov, ohrozených látkami z vlaku. O život prišli dvaja ľudia, 14 utrpelo zranenia!

Hasiči nemohli použiť vodu

Pri prechode vlakovej súpravy cez miesto, kde práve prebiehali práce na železničnej trati, sa vykoľajilo okolo druhej hodiny rannej asi 13 cisternových vagónov. Dva sa z toho prevrátili. Tri cisterny s nebezpečnou látkou akrylonitril zachvátil okamžite požiar, potvrdila spoločnosť Infrabel. Príčinou nehody medzi obcami Schellebelle a Wetteren mala byť podľa nej vysoká rýchlosť.

Úrady evakuovali oblasť do okruhu pol metra, hasiči sa rozhodli cisterny nechať vyhorieť, pretože použitie vody by mohlo vyvolať toxické pary. Vlak cestoval z Holandska. O život podľa guvernéra belgickej provincie Východné Flámsko Jana Briersa prišli dvaja ľudia, štrnásť utrpelo zranenia. Išlo o miestnych obyvateľov.

Nebezpečná látka pre zdravie

Akrylonitril je podľa odborníkov nebezpečný v prípade kontaktu s pokožkou či pri zasiahnutí očí. Prílišné vystavenie tejto látke by mohlo spôsobiť smrť. Odborníci tiež upozorňujú, že má látka potenciálne chronické účinky na zdravie, napríklad rakovinotvorné...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

liveleak.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy