Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Bostonského útočníka obvinili. Mozgom akcie mŕtvy brat
Zdielať na

Bostonského útočníka obvinili. Mozgom akcie mŕtvy brat

BOSTON / Bombový atentát na bostonský maratón mal zrejme náboženský motív. Agentúre AP to povedali dva blízke zdroje vyšetrovaniu teroristického útoku, pri ktorom zahynuli traja ľudia a najmenej 140 bolo zranených.

Pravdepodobný strojca akcie Džochar Carnajev leží v bostonskej nemocnici, jeho brat a údajný spolupáchateľ Tamerlan Carnajev zahynul pri strete s políciou.

Obaja súrodenci pôvodom z Čečenska boli moslimovia, nemali však podľa zdrojov AP žiadne väzby k niektorým z islamistických teroristických skupín. Aj zranený Džochar, ktorý je s vyšetrovateľmi schopný komunikovať prevažne len prikyvovaním. Podľa televízie CNN uviedol, že sa na atentáte nepodielala žiadna medzinárodná teroristikcá skupina, ale že "vodcovskou silou" bol jeho starší brat Tamerlan. Ten vraj chcel brániť islam pred útokmi.

Podľa CNN, odvolávajúcej sa nemenovaný vládny zdroj, predbežné výsluchy Carnajeva naznačili, že obaja bratia predstavovali prípad "džihádistov, ktorí sa sami zradikalizovali." Tieto poznatky je možné však považovať len za predbežné a musia byť overené v ďalšom vyšetrovaní.

Podľa nemenovaného policajta doteraz vyšetrovatelia nenarazili na nič, čo by nasvedčovali, že podozriví z atentátu spolupracovali s niekým ďalším. Avšak im zostáva ešte množstvo práce, aby táto hypotéza mohla byť potvrdená.

Šéfov amerických bezpečnostných orgánov čaká v utorok výsluch pred zákonodarcami, pri ktorom majú objasniť, či úrady nezlyhali pri preverovaní informácií o staršom z bratov Carnajevovcov. Toho už pred dvomi rokmi vypočúvali vyšetrovatelia FBI. Dostali upozornenie od ruskej vlády, že sa stal stúpencom radikálneho islámu. žiadne ďalšie kroky však FBI nepodnikla.

Tamerlan minulý rok strávil pol roka v ruskom Dagestane na nekľudnom severnom Kaukaze, odkiaľ obaja bratia emigrovali do USA už pred desiatimi rokmi. Dva mesiace tam podľa rádia Sloboda prežil sám, hoci sa tvrdilo, že bol celú dobu so svojim otcom. Dva dni taktiež prebýval v Čečensku.

Džochar Carnajev, ktorý je vo vážnom stave so zranením hlavy, nôh, rúk a s prestreleným krkom, obdržal v pondelok od polície formálne obvinenie z použitia zbrane hromadného ničenia a ničenia majetku s následkom smrti. Pokiaľ sa preukáže jeho vina, hrozí mu až doživotie či trest smrti.

10-stranové obvinenie úplne vynechávajú možné dôvody útoku na maratón, upozornila britská spravodajská stanica BBC. O náboženskej motivácii hovoria vyšetrovatelia len pod podmienkou anonymity.

CNN zverejnila prepis z výsluchu, vedeného sudkyňou Marianne Bowlerovou, ktorá 19-ročného Džochara zoznámila s obvineniami a s jeho právami. Carnajev len prikyvoval, raz však vyslovil "nie". A to na otázku, či má prostriedky na právnika. Dostal preto prideleného obhajcu. Prvé súdne pojednávanie v prípade Carnajev by sa malo konať 30. mája.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy