Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
REPORTÁŽ Z BOSTONU. Vyšetrovatelia Carnajeva obvinili
Zdielať na

REPORTÁŽ Z BOSTONU. Vyšetrovatelia Carnajeva obvinili

BOSTON / Džochar Carnajev je stále v ohrození života, avšak lekári ho už stabilizovali. Komunikuje pomocou odkazov. Elitní tím vyšetrovateľov FBI netrpezlivo čaká na to, až ho bude môcť vypočuť a prípadne obviniť z teroristického útoku pri maratónskom behu presne pred týždňom.

Leží aj so zranenými

V nemocnici Beth Israel na oddelení west clinic center leží 19-ročný podozrivý útočník Carnajev. Leží na jednotke intenzívnej starostlivosti, dokonca s niektorými ťažko zranenými obeťami útoku a dýchajú za neho prístroje.

Nejvážnejšie ho zranila guľka, ktorá prešla ústami a vyšla von vzadu na krku. Je možné, že si toto zranenie spôsobil sám, keď si chcel vziať život. "Je ťažko povedať, ako k tomuto zraneniu prišiel. Vo Watertovne sa ale veľa strieľalo a hádzalo výbušninami," informoval policajt Edward Davis.

Dostane trest smrti?

Carnajev tak nemôže hovoriť, možno si ponesie následky do konca života. Policajti pritom potrebujú skladať mozaiku toho čo sa stalo. Majú stovky otázok, podozrivý útočník komunikuje pomocou napísaných odkazov, to je ale zatiaľ málo.

"Federálna vláda chce vedieť odpovede na otázky, aký bol motív týchto dvoch mladíkov, boli napojení na niekoho ďalšieho a tak ďalej," dodáva generál Martha Coakley.

Obvinený z použitia zbrane hromadného ničenia

A už se tiež špekuluje o treste, ktorý útočníkovi hrozí. Za použitie zbrane hromadného ničenia môže dostať trest smrti, ten bol v štáte Massachusetts zrušený, ale to by bol federálny zločin, nemôže byť súdený ako vojak, pretože má americké občianstvo, o prepustení na kauciu nemôže byť reč.

Carnajev bol v pondelok na nemocničnom lôžku v prítomnosti sudca formálne obvinený z použitia zbrane hromadného ničenia. Hrozí mu i trest smrti.

Americká prokuratúra už stanovila aj termín prvého pojednávania. To by sa v Bostone malo uskutočniť 30. mája. Ako povedal minister spravodlivosti Eric Holder, "pondelňajšie obvinenie dáva úspešnú bodku za tragickým týždňom pre mesto Boston a našu krajinu".


Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy