Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
REPORTÁŽ Z BOSTONU. Carnajevovi hrozí trest smrti
Zdielať na

REPORTÁŽ Z BOSTONU. Carnajevovi hrozí trest smrti

BOSTON / Aj niekoľko dní po útokoch na bostonský maratón sa vynárajú informácie, ktoré desia. Matka zastreleného staršieho útočníka 26-ročného Tamerlana polícii tvrdila, že jej syn bol po ataku absolútne šťastný a spokojný. Údajne mu volala celá vydesená, pretože v televízii videla zábery zo skazy. Keď sa ho pýtala, či je v poriadku - so smiechom jej odpovedal - a prečo by som nebol?

Mami, milujem Ťa

Najprv smiech a o pár dní strach a smrť. Tamerlan Carnajev sa krátko po útoku usmieval, avšak keď polícia objavila, že je páchateľom útoku svojej mame volal a povedal jej - polícia na nás začala strieľať, prenasledujú nás.

Mami, milujem ťa... Syn sa odmlčal, spojenie bolo ukončené a vystrašená matka, čakala, kedy sa jej dieťa opäť ozve. Namiesto neho zavolala dcéra Bela, ktorá jej oznámila, že starší syn je mŕtvy a mladší na úteku.

"Podozrivý je v kritickom, ale stabilizovanom stave. Vypočúva ho špeciálny tím FBI," hovorí vyšetrovateľ Ed Davis. Džocharovi sa polícii podarilo uniknúť, avšak nie nadlho. Jeho zatýkanie sa skončilo dramaticky a 19-ročný mladík je teraz v nemocnici s prestreleným krkom.

Veľmi sa upol na vieru

Podľa polície sa konečne prebral k vedomiu a s vyšetrovateľmi komunikuje aspoň písomne. Zatiaľ ho neobžalovali, avšak keď mu dokážu, že použil zbraň hromadného ničenia proti ľuďom, hrozí mu až trest smrti.

"Kým nebudeme mať ukončené vyšetrovanie, nebudeme sa môcť pohnúť ďalej. Chýbajú nám informácie," dodáva Davis. Bratia zrejme plánovali aj ďalšie útoky. Svedčia o tom ďalšie nálože, ktoré polícia objavila po Džocharovom zadržaní a tiež rozhovor s matkou oboch synov, ktorá priznáva, že jej starší syn sa posledných 5 rokov upol na vieru.

Dokonca svoju matku donútil zahaľovať sa, v dôsledku čoho sa rozviedla. Vyšetrovatelia sa snažia zistiť, či boli útočníci napojení na nejakú teroristickú skupinu a či hrozia aj ďalšie útoky. Podľa záznamov bol starší Tamerlan vlani v Dagstane.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy