Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Jeden atentátnik z Bostonu je mŕtvy, jeho brat uniká...
Zdielať na

Jeden atentátnik z Bostonu je mŕtvy, jeho brat uniká...

BOSTON / Jeden z mužov podozrivých z pondelňajších útokov počas bostonského maratónu je mŕtvy, po druhom polícia pátra vo Watertowne pri Bostone. Dnes to napísal denník Boston Globe a informáciu potvrdila americká polícia.

Prenasledovanie sa môže predĺžiť

Po druhom možno útočníkovi pátrajú na bostonskom predmestí Watertown. "Je na úteku, je ozbrojený a nebezpečný. Je to terorista a chceme ho chytiť," povedal veliteľ bostonskej polície Davis o druhom podozrivom. Zároveň priznali, že prenasledovanie sa môže pretiahnuť aj na niekoľko dní. Policajti vyzvali obyvateľov západných štvrtí Bostonu a šiestich najbližších mestečiek, aby nevychádzali z domovov a otvárali výhradne identifikovaným policajtom.

Na príkaz guvernéra Devala Patricka bola až do odvolania zastavená verejná obrana v celej bostonskej oblasti a vo Watertowne bol vyhlásený aj zákaz ostatnej automobilovej dopravy.

Bratia, pôvodom z južného Ruska

Russia Today napísal, že páchatelia boli bratia, pôvodom z južného Ruska neďaleko Číny. Sú ale občanmi USA a študujú na univerzite v Cambridge. Polícia už identitu mužov potvrdila, ich mená sú Džochar Carnajev (19) a Tarmelan Carnajev (26). Mladší je na úteku, starší je mŕtvy - zastrelení bol počas policajne prestrelky. Podľa informácií médií ma polícia ďalšieho zadržaného. O koho ide, nie je zatiaľ jasné.

Otec: Moji synovia sú nevinní!

Dvaja bratia podozriví zo spáchania bombových útokov v Bostone sú nevinní. Tvrdí to ich otec, ktorého cituje ruská tlačová agentúra Interfax. Anzor Carnajev žijúci v meste Machačkala v ruskej autonómnej republike Dagestan si myslí, že jeho synovia sú obeťami konšpirácie zo strany amerických tajných služieb, pretože sú "praktizujúci moslimovia".

Dvojica sa údajne zdržiavala na území USA niekoľko rokov a vyšetrovatelia sa momentálne prikláňajú k teórii, že útoky boli motivované moslimským extrémizmom.

Po policajtoch hádzali výbušniny

Obaja mladí muži podľa polície v noci na dnes zabili v areáli Massachusettského technického inštitútu (MIT) v Cambridge člena ochranky. Potom ukradli auto aj so šoférom, ktorému údajne povedali, že sú páchateľmi z pondelkového útoku.

Tiež mu mali zobrať bankomatovú kartu, z ktorej vybrali 800 dolárov. Boli ale ozbrojení a na policajtov, ktorí ich prenasledovali do neďalekého Watertownu, hádzali dokonca výbušniny. Potom, čo bol starší brat zastrelený, mladší s vozidlom ušiel, podľa amerických médií dokonca prešiel cez jeho telo. Na mŕtvom jedna nálož vybuchla a zrejme zranila jedného policajta.

Vozidlo sa našlo neskôr na predmestí Watertown, kde sa sústreďuje celé pátracie úsilie, v oblasti je až 10 000 policajtov a príslušníkov národnej gardy.

V čiernej šiltovke mŕtvy, v bielej uteká...

Polícia zverejnila fotografie podozrivých vo štvrtok a žiadala verejnosť, aby pomohla s ich dolapením. Jeden z nich mal v pondelok počas útokov v Bostone na hlave bielu a druhý čiernu šiltovku. Na úteku je údajne ten s bielou čapicou. Polícia veľmi rýchlo zverejnila portrét, ako vyzerá momentálne. Získala ho z kamerového systému v MIT - podľa neho má na sebe zelenkastú mikinu s kapucňou na hlave.

Bratia obdivovali islamistov a násilie

Médiá špekulujú o možných motívoch útočníkov. Podľa CNN sa bratia stali naturalizovanými Američanmi, takže nešlo o nechcených prisťahovalcov. Podľa stôp, ktoré zanechali na internetových sociálnych sieťach, obdivovali islamistov a násilie. Strýko ich prekvapujúco označil za stroskotancov a Džochara vyzval, aby sa vzdal polícii.

Rusko pritom odsúdilo "všetkých teroristov" nezávisle od ich národnosti. Hovorca prezidenta Vladimira Putina vyhlásil, že všetci sú hodní zatratenia. Starší z bratov podľa polície zrejme minulý rok odcestoval do Ruska na pol roka, než sa zase vrátil späť do USA.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Twitter

Súvisiace články

Najčítanejšie správy