Skoro jasno
20°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
V Poľsku s výtlkmi bojujú rázne. Vymenia celú cestu
Zdielať na

V Poľsku s výtlkmi bojujú rázne. Vymenia celú cestu

VARŠAVA / Vyzerá to tak, že Poliaci našli ideálny recept na boj s výtlkmi. Zabrániť im síce nedokážu, no cesty môžu mať vždy v perfektnom stave. Ide pritom o jednoduchý administratívny krok, ktorý sa dá ľahko zaviesť aj na Slovensku...

Cesty opravujú dosť často

Poliaci si  na cestárov vymysleli dobrú fintu. Pokiaľ sa totiž na ceste do piatich rokov objavia výtlky, firmy musia tieto cesty kompletne prerobiť – čiže nielen opraviť výtlky, ale dať kompletne nový, asfaltový koberec.

"Mali sme aj také prípady, kedy bol položený zlý asfalt, vtedy ho museli sfrézovať a dať úplne nanovo. Ale za to sme už neplatili," hovorí Wojciech Solik viceprimátor Zakopaného. Takáto možnosť sa však v Poľsku využíva pomerne často. Typickým príkladom je aj cesta vedúca k slovenským hraniciam. Tú po tejto zime čaká nový – „reklamačný“ asfalt.

Naše cesty majú 30 rokov

Na Slovensku je to však o dosť zložitejšie. Na mnohé naše cesty sa totiž už záruka nevzťahuje. Dlhodobo sa totiž zanedbala ich oprava. "Naše cesty majú na mnohých úsekoch až 30 rokov," tvrdí hovorca ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácii Martin Kóňa.

Ak by sa však dodržala odporúčaná lehota na údržbu ciest, čo je približne nejakých 7 rokov, mohli by sme to robiť podobne ako Poliaci. Od záruky k záruke. "Vždy sa staráme hlavne o to, aby sme získali aspoň 5-ročnú záruku. Ak sa napríklad po roku objavia diery alebo priehlbiny, musia ich odstrániť v rámci záruky," dodáva starosta Tatrzański Andrej Makowski.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy