Polojasno
17°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Najodvážnejší bozk všetkých čias dáva zabudnúť na vraždenie
Zdielať na

Najodvážnejší bozk všetkých čias dáva zabudnúť na vraždenie

MOSTAR / Išlo o multikultúrny sprievod študentov zo školy, kde nájdete niekoľko desiatok národností. Hlavné však je, že sa počas neho na uliciach mesta v Bosne a Hercegovine prechádzali ruka v ruke srbský 17-ročný chlapec a jeho priateľka, 16-ročná Chorvátka so zástavami týchto dvoch krajín. Keď sa však na nich istá pani oborila, reagovali na túto nenávisť odvážnym spôsobom - bozkom.

Najodvážnejší bozk v histórii

Viete si predstaviť bozk Maďarky a Slováka počas obdobia napätých slovensko-maďarských vzťahov? Alebo bozk homosexuála či slobodu milujúceho hippies s človekom, ktorý sa nazýva neonacista? Tak presne takýto tieň nenávisti medzi národmi prekonala mladá dvojica študentov v meste Mostar.

"Môj srbský priateľ sa prechádzal ruka v ruke so svojou chorvátskou priateľkou. Keď sa jej jedna stará pani spýtala, ako si vôbec dovoľuje kráčať vedľa Srba, pobozkala ho," popísala užívateľka webstránky Reddit-u. Priateľ dvojicu odfotografoval a zverejnil - na internete sa okamžite stala senzáciou. "Pre nás tu, v Mostari, to ukazuje, že nové generácie nemienia pokračovať v akejsi pomyselnej vojne."

Tieň minulosti, vojny a vraždenia

Bosna a Hercegovina je totiž krajina výnimočná faktom, že žiadna z národností tu žijúcich - Bosniaci, Chorváti či Srbi - tu nemajú menšinové ani väčšinové postavenie. V deväťdesiatych rokoch totiž v dôsledku vojny v Chorvátsku došlo aj k občianskej vojne v Bosne a Hercegovine - napokon aj ku krutému vyvražďovaniu Bosniakov Srbmi. Vojna tak v obyvateľoch zanechala ťaživý tieň.

Mladá generácia sa však vzájomnou nenávisťou zaťažovať nemieni. Pre mnohých sa tak bozk stal symbolom nového začiatku, kedy mladá generácia nie je zaťažená hriechom rodičov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Reddit/imgur.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy