Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Búranie pozostatkov berlínskeho múru. Ľudia ho bránili vlastnými telami
Zdielať na

Búranie pozostatkov berlínskeho múru. Ľudia ho bránili vlastnými telami

BERLÍN / Stavbári v piatok ráno za prítomnosti 300 ľudí strhli časť Berlínskeho múru, ktorého zbytky sú v nemeckej metropole obrovským turistickým lákadlom. V blízkosti cez viac ako kilometer dlhého úseku, nazývaného East Side Gallery, majú vzniknúť luxusné byty.

Časť múru sa búrala kvôli prístupu techniky na stavenisko. Miestnym sa to ale nepáči, pretože ho považujú za historickú pamiatku. "Ničia sa tu nemecké a celosvetové kultúrne dedičstvo. Pre mesto je to vrcholne trápne. Ja sa práve teraz hanbím, že som Berlínčan," uviedol jeden z kritikov stavebného projektu.

Demonštrantom sa podarilo zablokovať ulicu a nakoniec donútili stavbárov prerušiť práce.  V múre, z ktorého má byť odstránený 20-metrový úsek, tak je len dvojmetrová diera. Na mieste zastahovali stovky policajtov, 5 ľudí bolo zatknutých.

Kultúra nemá žiadnu hodnotu?

Demonštranti priviezli napodobeninu jedného dielu múru a vztýčili ho pred vzniknutou medzerou. Jeden z protestujúcich niesol transparent s rečníckou otázkou "To už kultúra nemá žiadnu hodnotu?"

Pohoršený je rovnako aj kani Alavi, autor maľby znázorňujúcej dav ľudí volajúcich do otvoru v múre. "Umením sme dokumentovali pokojnú revolúciu. Je to doklad, ktorý treba uchovať pre budúce generácie," uviedol umelec. "Pokiaľ to teraz zničíme, nezostane po nás nič, čím by sme ilustrovali našu minulosť. Musíme bojovať za zachovanie tohto historického dokumentu," vyzval umelec.

Hoci múr je jednou z najväčších atrakcií mesta, získali investori bytového projektu od úradov povolenie jednu z jeho častí strhnúť. Prerušenie stavebných prác je podľa agentúry AP pravdepodobne len dočasné.

Starosta príslušnej mestskej časti Franz Schulz denníku Bild potvrdil, že mestskí pamiatkari dali stavbnej firme všetky povolenia na rozobratie 22 metrov dlhého úseku múru kvôli bytovému projektu Living Levels.

V búraní sa bude pokračovať

Volker Thoms, hovorca developerskej firmy Living Bauhaus prehlásil, že stavba bude v najbližších dňoch pokračovať. Uisťoval ale, že jednotlivé diely budú iba premiestnené o kus ďalej do nábrežného parku za Eaast Side Gallery.

"Umelci z toho nie sú veľmi nadšení, ale ich obrazy a ich umenie nakoniec nezmizne, len nebude v múre, ale za ním," uviedol Thoms. Vďaka projektu má podľa neho nad riekou Spréva vzniknúť aj nová lávka pre peších v mieste, kde bola do 2. svetovej vojny.

East Side Gallery vznikla blízko mostu Oberbaumbrücke krátko po páde Berlínskeho múru v roku 1990. Približne 1 300 metrov dlhý úsek múru pomalovalo 120 umelcov z celého sveta. Nedávno boli maľby renovované za viac než dva milióny eur.

Jedna z najznámejších malieb znázorňuje trabant, ktorý preráža múr. Turisti sa taktiež často fotografujú pri bozkávajúcich sa komunistickýchz vodcoch Leonida Brežneva a Ericha Honeckera.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy