Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Snehová búrka Nemo zabíja! 6 mŕtvych, meter snehu a -30°C
Zdielať na

Snehová búrka Nemo zabíja! 6 mŕtvych, meter snehu a -30°C

USA, KANADA / Severovýchod Spojených štátov a Kanady zasiahla silná snehová búrka. Nielenže spôsobila dopravnú kalamitu, zrušených boli aj tisícky letov a 650 tisíc domácností a firiem je bez prúdu. Na niektorých miestach napadlo viac ako pol metra snehu a očakáva sa viac. 6 ľudí prišlo o život, niektoré obce musia byť evakuované. Situácia sa zhoršuje...

Šesť ľudí mŕtvych

Bilancia Nema je zatiaľ šesť mŕtvych. V štáte New York stratilo 18-ročné dievča kontrolu nad autom na zasneženej vozovke a prešla dôchodcu. V Connecticute auto usmrtilo ďalšieho chodca a v New Yorku zahynul 23-ročný muž pri odpratávaní snehu od svojho domu, keď pluhom zišiel z cesty. V Kanade zomrela 80-ročná žena - tiež odpratávala sneh a skolabovala. Ďalší dvaja ľudia v Kanade zahynuli pri autonehodách.

Tisícky letov zrušených, ľudia bez prúdu

V USA sú najviac postihnuté mestá New York a Boston, v Kanade zase Toronto. Newyorské letiská boli nútené prerušiť akúkoľvek leteckú prevádzku, celkovo bolo v krajine zrušených viac než 5300 letov! Nejazdia ani vlaky, pošta uzavrela svoje pobočky a 650 tisíc domácností a firiem ostalo bez elektriny.

Úrady tiež vyzývajú ľudí, aby ostali radšej doma. "Podmienky pre cestovanie zostávajú krajne riskantné, ak nie nemožné," uvádza meteorologická služba. V Massachusetts sa automaticky odstavila jadrová elektráreň. V priebehu piatkového večera pritom v oblasti napadlo 60 až 70 cm snehu, ďalej ho však pribúda. Meteorológovia očakávajú, že ho napadne vyše metra! Stroje pritom nestíhajú sneh odpratávať a jeho nápor nezvládajú.

Vyhlásili núdzový stav

Guvernéri štátov Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York a Maine vyhlásili núdzový stav a zakázali prevádzku na mnohých komunikáciách, aby uľahčili presun hasičov a záchranných služieb.

Na niektorých miestach na pobreží klesla teplota až na -30°C! Na bostonskom letisku bol nameraný vietor s rýchlosťou 120 km/h, v Cuttyhunk v štáte New York až 130 km/h. Úrady v Massachusetts nariadili kvôli veľkému príboju a zdvihnutej morskej hladine evakuáciu niektorých obcí na pobreží.

Búrka má meno podľa slávneho kapitána

Obrovská snehová búrka nesie meno Nemo a odkazuje podľa amerických meteorológov na kapitána Nema z románu Julesa Verneho Dvadsať tisíc míľ pod morom. "Bol to tvrdý a ostrý chlapík," vysvetlil Bryan Norcross z americkej televíznej meteorologickej stanice The Weather Channel. Meno pochádza z latinčiny a znamená nikto.

Ide však o náhodu, že búrka dostala meno Nemo. Stálo jednoducho v rade. Stanica už pred začiatkom zimnej sezóny vydala zoznam mien, ktoré na jednotlivé písmená pre búrky pripadajú. Nemo je pritom 14. búrkou sezóny, ktorú stanica pomenovala. Na tento počin stanice len sa len s trpkosťou pozerá meteorologický úrad NWS a hoci vyzval, aby ostatní meteorológovia si nebrali zo stanice príklad, o búrke sa vraví ako o Nemovi.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy