Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Rozčuľujú vás dopravné zápchy? V Rusku mala 200 km a trvala 3 dni!
Zdielať na

Rozčuľujú vás dopravné zápchy? V Rusku mala 200 km a trvala 3 dni!

Tak tomu už vravím zápcha! Obrovská dopravná zápcha, ktorá počas troch dní pri Tveri blokovala hlavný diaľničný ťah medzi Moskvou a Petrohradom, sa konečne dala do pohybu.

Od dnešného rána sa autá pohybujú obvyklou rýchlosťou a tieto tieto úradné správy tentoraz potvrdzujú aj samotní vodiči. Tver a jeho okolie minulý týždeň postihli prívaly snehu prekračujúce dvojmesačnú "normu"... V závejoch uviazli kamióny aj osobné autá a dĺžka megazápchy v nedeľu dosahovala až 200 kilometrov! O jedlo a pitie pre tisícky šoférov a ich pasažierov sa okrem profesionálnych záchranárov starali aj dobrovoľníci.

Policajti budili spiacich kamionistov

"Po uvedenej trase samomentálne jazdí v plnom objeme v oboch smeroch. Priemerná rýchlosť dosahuje 80 až 90 kilometrov za hodinu," uviedla dopravná polícia. Ešte skôr oznámila, že diaľnicu očistili od snehu v jednom jazdnom pruhu v oboch smeroch a dĺžka obrovskej zápchy sa každú hodinu skracuje o sedem kilometrov. V noci na dnešok sa tak kolóna stojacich vozidiel zmenšila na 20 kilometrov a ráno už bola diaľnica prejazdná. Medzitým museli policajné hliadky budiť vodičov kamiónov, aby sa dali do pohybu a odpočívali na vhodnejších miestach.

Aj v Rusku podnikajú "dobráci"...

Situáciu, keď pomoc od úradov ani zďaleka nedoputovala ku všetkým šoférom v zápche, podľa médií v minulých dňoch využili podnikavci, ktorí vyhnali ceny za potraviny a za miesta na parkoviskách až na päťnásobok.

Dobrovoľníci, ktorí rozdávali chlieb a vodu šoférom zadarmo, sa zase posťažovali na tverského gubernátora, ktorý im miesto poďakovania vynadal. "Kričal na nás, že vraj blokujeme diaľnicu," opisoval nedeľňajší zážitok Alexej Kobzarev. "Úplne som stratil reč. My tu míňame vlastné peniaze, čas a nervy, aby sme robili prácu, za ktorú je ten chlap zodpovedný a my sme vinníci! Možno aj ten sneh sme zariadili...?"

Zimné pneumatiky a reťaze. Nevídali...

Podľa meteorológov gigantická dopravná zápcha ukázala, ako úrady ignorujú ich varovanie - či už v lete pred povodňami, ktoré si na juhu Ruska vyžiadali 150 životov, alebo v zime pred fujavicami. Ďalšiu bohatú snehovú nádielku meteorológovia sľubujú už v noci na utorok.

Kalamita priniesla návrh posudzovaný na porade u premiéra Dmitrija Medvedeva, a to zaviesť v období od 1. novembra do 1. apríla zákonnú povinnosť jazdiť so zimnými pneumatikami. Predovšetkým by to malo platiť pre diaľkové kamióny. Niektoré ťažké vozy by mali byť povinne vybavené aj snehovými reťazami.

Nuž, dobré ránko, stará mama...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Rusko_megazápcha_doprava

isifa.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy