Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Obama v dueli pritvrdil, miestami si zavtipkoval
Zdielať na

Obama v dueli pritvrdil, miestami si zavtipkoval

Druhá debata kandidátov na amerického prezidenta sa pre súčasného šéfa Bieleho domu Baracka Obamu skončila lepšie ako tá prvá, jej jednoznačného víťaza je napriek tomu ťažké určiť. Podľa prieskumu spravodajskej stanice CNN presvedčil Obama 46 percent Američanov, zatiaľ čo jeho republikánsky súper Mitt Romney oslovil 39 percent respondentov. Diskusiu zorganizovali na pôde Hofstrovej univerzity v štáte New York a celkovo trvala 90 minút.

Obama hovoril o 3 minúty dlhšie

Analytici hodnotia Obamov výkon ako "dobrý", opäť slušne si však podľa nich počínal aj Romney. Moderátorka a politická komentátorka CNN Candy Crowleyová nikoho z nich nepustila do dlhších monológov, celkovo ale Obama rečnil približne o tri minúty dlhšie ako jeho súper.

Hlavnou témou debaty boli ekonomické otázky ako naštartovanie hospodárskeho rastu alebo zníženie nezamestnanosti. Hovorilo sa už tradične aj o terorizme a najmä septembrovom útoku na americké veľvyslanectvo v líbyjskom Bengází, pri ktorom zahynuli štyria občania USA vrátane veľvyslanca Chrisa Stevensa.

"Tvrdenia, že ktokoľvek z môjho tímu... by mal vytĺkať politický kapitál alebo zavádzať, keď sme stratili štyroch z nás, je, guvernér, urážlivé," reagoval Obama na Romneyho výčitku, že tragickému incidentu v Bengází sa dalo zabrániť. Republikán zase svojmu demokratickému rivalovi vyčítal neschopnosť riešiť ekonomické problémy v krajine. "Prezident to myslí dobre, tomu rozumiem," vyhlásil. "Ale politika, ktorú zavádza, neumožní ekonomike pozviechať sa," dodal Romney.

Niektoré médiá vrátane tlačovej agentúry AFP určili za "jasného" víťaza debaty Obamu. Ďalšie vrátane CNN ale aj britskej stanice BBC však tvrdia, že víťazmi sú obaja kandidáti. "Nie je to tak, že by Obama vyhral, ale že tentoraz neprehral," hodnotí diskusiu americký dopisovateľ BBC Mark Mardell. Ako dodáva, Obamovi podporovatelia "cítia, že je späť".

Bude to ešte napínavé

Tri týždne pred americkými prezidentskými voľbami zostáva súboj medzi dvoma hlavnými rivalmi o najvyšší post stále otvorený. Podľa posledného prieskumu verejnej mienky by za súčasného prezidenta Baracka Obamu hlasovalo 49 percent Američanov, zatiaľ čo jeho republikánskemu súperovi Mittovi Romneymu by dalo hlas 46 percent voličov.

Dôležitejšie ako celková podpora jednotlivých kandidátov je však to, v koľkých takzvaných nerozhodnutých štátoch sa im podarí zvíťaziť. Obama pritom vedie až v deviatich z nich - Colorade, na Floride, v Iowe, Nevade, New Hampshire, Severnej Karolíne, Ohiu, Virgínii aj Wisconsine.

Tretia a posledná televízna debata je naplánovaná na 22. októbra a uskutoční sa na Floride.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy