Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Obama a Romney sa pripravujú na druhú televíznu debatu
Zdielať na

Obama a Romney sa pripravujú na druhú televíznu debatu

Obaja rivali v nadchádzajúcich amerických prezidentských voľbách sa v utorok pripravujú na ostro sledovanú druhú televíznu debatu. Víťazom tej prvej sa podľa analytikov stal kandidát republikánov Mitt Romney, súčasný šéf Bieleho domu Barack Obama napriek tomu v prieskumoch stále mierne vedie.

V Denveri mal Obama zlý deň

Prezident už priznal, že v Denveri mal "zlý deň" a sľubuje, že tentoraz tomu bude inak. Druhá debata sa uskutoční na pôde súkromnej Hofstrovej univerzity v štáte New York.

V hľadisku univerzitnej sály bude okrem iného sedieť 80 vybraných amerických voličov, ktorí sa ešte nerozhodli, komu dajú svoj hlas. Svoje otázky pritom budú musieť prezentovať vopred. Diskusiu bude moderovať reportérka spravodajskej stanice CNN Candy Crowleyová. Tretia debata je naplánovaná na 22. októbra a uskutoční sa na Floride.

Romney by získal 46 percent

Tri týždne pred americkými prezidentskými voľbami zostáva súboj medzi dvoma hlavnými rivalmi o najvyšší post stále otvorený. Podľa posledného prieskumu verejnej mienky by za súčasného prezidenta Baracka Obamu hlasovalo 49 percent Američanov, zatiaľ čo jeho republikánskemu súperovi Mittovi Romneymu by dalo hlas 46 percent voličov.

To je pritom na úrovni štatistickej odchýlky, takže reálna podpora oboch kandidátov môže byť podľa sociológov prakticky identická. Dôležitejšie ako celková podpora jednotlivých kandidátov je však to, v koľkých takzvaných nerozhodnutých štátoch sa im podarí zvíťaziť. Obama pritom vedie až v deviatich z nich - Colorade, na Floride, v Iowe, Nevade, New Hampshire, Severnej Karolíne, Ohiu, Virgínii aj Wisconsine.

Prvú predvolebnú debatu vyhral Romney.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy