Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
V USA zverejnili video, ktoré zrejme poškodí Romneyho
Zdielať na

V USA zverejnili video, ktoré zrejme poškodí Romneyho

Americké liberálne investigatívne noviny Mother Jones zverejnili na internete tajne nakrútené video, ktoré zachytáva na súkromnej večeri republikánskeho kandidáta na prezidenta Mitta Romneyho. Ten podľa všetkého ironicky a neúctivo hovorí o voličoch Baracka Obamu.

Romeny  na stretnutí so svojimi sponzormi podľa záznamu povedal, že nikdy nezíska hlasy takmer polovice Američanov, ktorí podľa neho neplatí dane a budú voliť Obamu. "Je s ním 47 percent ľudí, ktorí sú závislí na vláde, ktorí si myslia, že sú obeti, ktorí si myslia, že vláda sa o nich má postarať. Že majú právo na zdravotnú starostlivosť, stravu, bývanie, na všetko. Nikdy ich nepresvedčím, že majú mať osobnú zodpovednosť a postarať sa o svoj život," uviedol republikánsky kandidát.

Romney tým podľa BBC autenticitu záznamu 50 dní pred voľbami nepoprel, len prehlásil, že republikánsky kandidát chce pomôcť všetkým ľuďom, ktorí trpia Obamovou ekonomikou. Romney sa sám k svojim výrokom prehlásil, hoci ich nepovažuje za "elegantne prednesené." K sponzorom vraj hovoril iným spôsobom ako k verejnosti. Obsah je však rovnaký.

Obama je pohoršený

Obamov volebný tím vyjadril pohoršenie. "Je šokujúce, že kandidát na prezidenta Spojených štátov hovorí za zatvorenými dverami bohatým darcom, že polovica Američanov sa považuje za nejaké obete a nie sú pripravení vziať život do svojich rúk," uviedol riaditeľ prezidentovej kampane Jim Messina.

Sám Obama mal pred štyrmi rokmi problémy, keď počas svojej cesty za prezidentským kreslom označil voličov v malom meste Pennsylvánia fakticky za neznášanlivých, bigotných a militantných.

Video by mohlo Romneyho poškodiť

Romneyho volebný tím sa obáva, že by video mohlo odviesť pozornosť od hlavných tém jeho kampane a stočiť ju smerom k navrhovaným daňovým úľavám pre bohatých a k snahe odvrátiť tvrdenie demokratov, že Romney sám v minulosti neplatil dane. Poradci prezidentského kandidáta sa ho pritom snažia vykresliť ako empatického a starostlivého muža. 

Podľa denníku The New York Times pomáhal s nájdením a zverejnením videí James carter, vnuk bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera, ktorý na svojom účte na mikroblogovacej sieti Twitter robí internetový výskum v prospech Obamovej kampane.

Špeciál Bez detí neodídem II. a následnú diskusiu odvysiela televízia PLUS v stredu 19. septembra od 20- tej.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy