Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Obama prijal nomináciu demokratov. Zabojuje proti Romneymu
Zdielať na

Obama prijal nomináciu demokratov. Zabojuje proti Romneymu

Americký prezident Barack Obama si na zjazde demokratov v Charlotte v Severnej Karolíne dôrazne povedal o ďalšie štyri roky v Bielom dome. Američania podľa neho majú na výber medzi dvoma úplne odlišnými víziami. Buď sa sním vydajú na neľahkú cestu za lepšou budúcnosťou alebo pôjdu s republikánmi, ktorý vraj zvrátia pokrok dosiahnutý Obamovou vládou.

Obama sa v novembrových voľbách stretne s republikánom Mittom Romneyom. "Pokiaľ veríte, že naša krajina môže byť posiata novými podnikmi a továrňami, že našu budúcnosť môžu poháňať nové energie, že nové školy poskytnú tomuto národu snílkov rebríky k príležitostiam, pokiaľ veríte v krajinu, kde každý dostane spravodlivú šancu, každý sa na nej podieľa a každý hrá podľa rovnakých pravidiel, potom potrebujem, aby ste v novembri volili," uviedol Obama.

Podpora exportu, vzdelania...

Zároveň predostrel svoj ekonomický program, ktorý spočíva na podpore exportu, podpore vzdelania, nových pracovných miest a ekologických zdrojov energie. Podľa amerického prezidenta sú tieto ciele dosiahnuteľné v najbližších štyroch rokoch. Obama ale varoval, že cesta k nim nebude ľahká a požiadal svojich spoluobčanov o trpezlivosť a viac času. 

Kritizoval republikánov

Šéf Bieleho domu vo svojej reči opakovane kritizoval republikánov, menovite aj Romneyho. Vytkol im napríklad, že idú ruka v ruke s veľkými ťažobnými firmami, alebo že sa chystajú nezodpovedné daňové úľavy pre bohatých. Tie však len zvýšia zadĺženie krajiny. "Necítite sa ráno dobre? Vezmite si dva daňové škrty," ironizoval Obama republikánske ekonomické návrhy.

Romney na Obamu reagoval v predtočenom odkaze. Šéfovi Bieleho domu v ňom pripomenul vysokú nezamestnanosť v krajine vo výške 8,3 percenta. Vytkol mu taktiež nesplnený sľub z uplynulej kampane. Vtedy Obama uviedol, že zníži zadĺženie krajiny o polovicu. V skutočnosti ale vzrástlo zhruba o 5 miliárd na už viac ako 16 biliónov dolárov. "Nemal by dávať nové sľuby, ale skladať účty za tie, ktoré už dal," tvrdí Romney.

Romney a zahraničná politika    

Obama naopak vo svojom prejave taktiež Romneyho a jeho kandidáta na viceprezidenta, kongresmana Paula Ryana, kritizoval za to, že nemajú skúsenosti so zahraničnou politikou. Romneymu pripomenul napríklad jeho cestu na olympiádu v Londýne, kde sa republikánskemu kandidátovi podarilo uraziť hostiteľa. Podľa Obamu tak vraj hrozí návrat éry prešľapov, poznamenal Obama v narážke na svojho predchodcu Georga Busha. Američania by si mali vybrať jeho, pretože jeho schopnosti už spoznali.

Prezident v tejto súvislosti pripomenul, že splnil sľub a ukončil vojnu v Iraku. Zmienil taktiež oslabenie teroristickej siete Al-Káida vrátane zabitia jej šéfa Usámu bin Ládina. Obamovi sa vraj taktiež podarilo utužiť spojenectvo po celom svete.

Obama: Nečaká nás ľahká cesta

Na záver svojej reči Obama Američanom odkázal, že pokiaľ sa rozhodnú pre neho, nečaká ich ľahká cesta. Podľa neho potrvá ešte niekoľko rokov, než sa podarí vyriešiť problémy, ktoré sa nahrnuli za niekoľko desaťročí. "Ale pozor, Amerika! Naše problémy sa dajú vyriešiť. Cesta, ktorú ponúkam, môže byť ťažšia, ale vedie na lepšie miesto. Žiadam vás, aby ste si vybrali túto budúcnosť," povedal.
 
Šéf Bieleho domu, ktorý v úvode prejavu prijal nomináciu strany na prezidenta, mal pôvodne k voličom prehovoriť na futbalovom štadióne s kapacitou až 73 000 divákov. Demokrati ale nakoniec prejav presunuli pod strechu, do arény Time Warner Cable, kde sa konal celý zjazd. Odôvodnili to obavami z prietrže mračien, ktoré sa ale nakoniec nevyplnili. Obama tam hovoril asi k 22 000 nadšeným ľuďom. Medzi nimi bola aj bývalá kongresmanka Gabrielle Giffordsová, ktorá sa zotavuje z atentátu.

Pred Obamom na zjazde vystúpil viceprezident Joe Biden. Šéfa Bieleho domu vykreslil ako rozhodného vodcu, ktorý sa nebál zachrániť americký automobilový priemysel, či podniknúť riskantné misie, ktoré sa skončili zabitím bin Ládina. Amerika je podľa Bidena vďaka Obamovi z najhrošieho vonku. Cesta oživenia ale ešte nie je na konci. Zároveň varoval každého vrátane republikánov, aby Ameriku nepodceňovali. V minulosti sa to vraj každému, kto tak urobil, vypomstilo.

Prihovorila sa aj Michelle

Na zjazde demokratov v Severnej Karolíne agitovala v prospech svojho muža aj prvá dáma Spojených štátov amerických Michelle Obamová. Upútať chcela životným príbehom svojho manžela. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy