Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Malala (14) bojovala proti Talibanu. Ten sa jej pomstil
Zdielať na

Malala (14) bojovala proti Talibanu. Ten sa jej pomstil

Na severozápade Pakistanu bolo v stredu postrelené 14-ročné dievča, ktorá sa preslávila svojim odporom voči fundamentalistickému hnutiu Taliban a bojom za práva dievčat na vzdelanie. Informovali o tom pakistanské úrady, podľa ktorých napadnuté dievča utrpelo vážne zranenie.

Zranené boli aj ďalšie dve dievčatá. K násilnému činu sa prihlásil Taliban, ktorý kampaň dievčaťa označil za obénnu. Útok sa odohral na severozápade krajiny v údolí Svat, keď sa Malala Jusafzajová spolu s ďalšími dievčatami vracala autobusom zo školy, ktorá sa nachádza v meste Mingora.

Ozbrojenci sa na 14-ročnú Malala doslova pýtali a následne ju zasiahli do hlavy a do krku. Tínedžerka sa preslávila vďaka denníku, ktorý si začala viesť v jedenástich rokoch a popisovala v ňom život za vlády Talibanu. Toto fundamentalistické hnutie získalo v roku 2009 kontrolu nad malebným údolím Svát a mimo iného nariadilo uzavretie dievčenských škôl v regióne.

Ocenenie za hrdinstvo

Malalaj si písala denník pod pseudonymom a jej zápisky zverejňoval spravodajský server BBC v urdštine. Popisovala trápenie miestnych obyvateľov zo strany ozbroejncov. Pakistanská armáda neskôr Taliban z údolia vytlačila a Malala získala najvyššie štátne civilné ocenenie za hrdinstvo.

Chce študovať právo a ísť do politiky

Bola taktiež nominovaná na medzinárodnú cenu mieru pre detských aktivistov. Zároveň sa ale stala aj terčom vyhrážania sa. Minulý rok v rozhovore pre BBC spomínala, ako sa "dievčatá báli, že im členovia Talibanu zničia tváre kyselinou alebo ich unesú". "Niektoré z nás preto vtedy chodili do školy v obyčajných šatách a nie v školských uniformách a predstierali sme, že nie sme študentky. Učebnice sme schovávali pod šatky," uviedla Malala. Zdôverila sa taktiež s tým, že keď vyrastie, chce študovať právo a vstúpiť do politiky. "Snívam o krajine, kde zvíťazí vzdelanie," dodala.

Šanca na vyliečenie: 70 %

Pakistanská detská aktivistka je stále v intenzívnej opatere lekárov vo vojenskej nemocnici v Pešávare. 14-ročná Malala Jusafzajová má podľa lekárov 70-percenstnú šancu na vyliečenie. Na vypátranie útočníkov vypísali pakistanské orgány odmenu vo výške viac ako 100 000 amerických dolárov. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy