Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Taliban zaútočil na základňu USA, kde je aj princ Harry
Zdielať na

Taliban zaútočil na základňu USA, kde je aj princ Harry

Afganské hnutie Taliban potvrdilo, že je zodpovedné za piatkový ozbrojený útok na americkú vojenskú základňu v afganskej provincii Helmand. Terčom útoku zo strany islamských extrémistov sa stala základňa Camp Bastion, na ktorú iba nedávno dorazil aj britský princ Harry.

Taliban je odhodlaný Harryho zabiť

Ten je podľa hovorcu medzinárodných síl NATO pôsobiacich v ázijskej krajine Martyna Crightona v poriadku. Napadnutie granátmi a strelnými zbraňami si však vyžiadalo životy dvoch vojakov. Taliban potvrdil, že útok je odvetou za zverejnené ukážky z protiislamského filmu, ktorý v posledných dňoch rozpútal nepokoje vo viacerých moslimských krajinách.

Taliban začiatkom tohto týždňa varoval, že je odhodlaný zabiť Harryho, ktorý sa minulý týždeň vrátil na vojenskú misiu do Afganistanu ako pilot bojového vrtuľníka typu Apache. Dvadsaťsedemročný Harry pôsobí na základni Camp Bastion v afganskej provincii Helmand, kde by mal zostať štyri mesiace.

Po štyroch rokoch v Afganistane

Do Afganistanu sa vrátil po štyroch rokoch od svojej prvej misie, ktorú prerušil z bezpečnostných dôvodov. V poradí tretí následník britského trónu sa stal profesionálnym pilotom vrtuľníkov Apache len vo februári tohto roka po absolvovaní náročného 18-mesačného výcviku vo Veľkej Británii a Spojených štátoch.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy